Ryska pengar garanterar nya miljarder till Ukraina

TT-AP

Publicerad 2024-06-13

Ledarna för G7-länderna är överens om att låna Ukraina upp till 50 miljarder dollar med frysta ryska tillgångar som säkerhet. Uppgörelsen bekräftas av värdlandet Italien.

Ukraina välkomnar stödet, medan angriparen Ryssland hotar med att beslagta amerikanska tillgångar.

Stödet till Ukraina, med beslagtagna ryska inkomster som garanti, sågs som ett av de viktigaste målen för G7-mötet Fasano i italienska Apulien.

Överenskommelsen rör inkomster och räntor från ryska tillgångar, värda mer än 260 miljarder dollar, som har låsts i Europa och i USA. Bland tillgångarna finns bland annat ryska centralbanksresurser.

G7-länderna vill att inkomsterna från de frysta tillgångarna fungerar som säkerhet för lånestödet på motsvarande närmare 520 miljarder kronor. Pengarna är tänka att användas för militära ändamål, men även för humanitära och sociala insatser samt för framtida återuppbyggnad av Ukraina.

”Sänder signal”

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz hyllar uppgörelsen och kallar insatsen ”historisk”.

– En grund har lagts så att Ukraina ska kunna få ersättning för allt det som landet är i behov av i närtid i fråga om vapen, men också för investeringar i återuppbyggande och till landets energisektor, sade Scholz med direkt hänvisning till Moskva.

– Det sänder en tydlig signal: Putin kan inte bara sitta och vänta.

Fortfarande återstår tekniska detaljer kring frågor om hur de frysta tillgångarna ska frigöras, men G7-ländernas representanter tror att de praktiska knutarna ska gå att lösa upp.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj välkomnar beskedet och meddelar sin uppskattning för G7-ländernas fortsatta stöd.

Ryssland: Smärtsamt svar

USA uppger att man kunde stå för hela lånesumman, men att det finns ett värde i att fler länder deltar och att USA:s insats blir lägre om ytterligare G7-länder skjuter till lån.

Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova säger enligt CNN att stödet är ett ”illegalt intiativ” som hotar balansen på finansmarknaden och att det inte kommer att ”leda till något gott för västvärlden”.

– Det finns tillräckligt med europeiska pengar och tillgångar i Ryssland för att det oundvikliga svaret blir extremt smärtsamt för Bryssel, säger hon.

President Vladimir Putin uppges dessutom ha utfärdat ett dekret om att Ryssland kan beslagta amerikanska tillgångar.