Sjöstedts krav: EU bör införa handelssanktioner mot Israel

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-05-29

Jonas Sjöstedt vill att EU sätter press på Israel med hot om handelssanktioner.

V-toppen bojkottar själv israeliska varor i affären i protest mot kriget och landets ockupationspolitik.

– Jag har varit där och sett hur de stjäl palestiniernas mark, plågar och förnedrar människor vid checkpoints.

Följ ämnen
Israel

EU och Sverige gör för lite för att hjälpa Gazaborna. Markeringarna mot Israel är inte tillräckligt skarpa. Det anser Jonas Sjöstedt (V) som har ett djupt engagemang i Palestina. V-politikern förlovade sig i Gaza och har gjort återkommande resor i Israel och Palestina.

Dödandet och lidandet berör honom djupt.

– Många av de människor jag mötte när jag var där vandrar nu svältande mellan ruinhögarna. Krigsförbrytarna måste ställas inför rätta, säger han.

Aftonbladet träffar Jonas Sjöstedt i riksdagens bibliotek, som ligger i anslutning till partiets kansli. Han är avslappnat klädd i en typ av hawaiiskjorta, utsmyckad med lunnefåglar istället för palmer. Det har gått tre och ett halvt år sedan han sa hej då till politiken och flyttade till Asien. Nu vill han tillbaka och representera V i Europaparlamentet.

Jonas Sjöstedt bojkottar israeliska varor i affären.

EU har ett associationsavtal med Israel. Sjöstedt vill att en klausul i avtalet om demokrati och rättigheter används för att sätta press på landet och få fram en vapenvila. Om inte Israel hörsammar detta vill han att EU ska införa handelssanktioner.

Själv väljer han bort israeliska varor när han handlar. Till exempel frukt, grönsaker och teknikprodukter.

– EU är Israels största handelspartner. EU kan spela en viktig roll i att få fram en vapenvila, säger han.

Israel ägnar sig åt folkmord

Anser du att Israel ägnar sig åt folkmord?

– Ja, jag tycker att gränsen för det har passerats.

Sjöstedt tillägger att det är bra att internationella brottmålsdomstolen vill utreda både ledare i Israel och Hamas, han understryker att Hamas måste släppa gisslan.

Vad anser du om hur den svenska regeringen hanterar konflikten?

– De har varit alldeles för långsamma i att fördöma Israel. Väldigt länge pratade de om proportionalitet. Att Israels svar var proportionellt trots att det dog så otroligt många civila, kvinnor och barn.

Har Israel rätt att försvara sig?

– Ja. Men man har inte rätt att fördriva människor. Man har inte rätt att jämna sjukhus med marken. Man har inte rätt att döda barn i tusental. När man lyssnar på en del israeliska ministrar så pratar de öppet om en fördrivning av palestinier. Då är man inne på definitionen av folkmord.

Jonas Sjöstedt.

Använder inte ”from the river to the sea”

Israels regering anklagats för att ha blivit mer auktoritärt i sitt styre. Vissa går så långt som att hävda att landet är på väg mot fascism. En av dem är den sydafrikanska författaren Benjamin Pogrund. I en artikel i israeliska tidningen Haaretz argumenterade han för detta. Texten retweetades av Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt. Den har också fått kritik.

Anser du att Israel har blivit en fasciststat eller drar åt det hållet?

– Jag använder inte det ordet. Jag tycker att man ska vara försiktig med orden när man pratar om Israel. Israel bedriver en grym ockupationspolitik mot palestinierna. Det måste upphöra.

Vänsterpartiet har under åren anklagats för att ta för tydlig ställning för Palestina, det har även framkommit personer som uttryckt antisemitiska åsikter. Förekommer det antisemitism i vänstern?

– Det finns exempel på det. Det är viktigt att markera väldigt tydligt mot det i de fallen. Men den enda opinionsundersökningen som jag har sett om väljarnas åsikter om antisemitism visar att det är Sverigedemokraterna som är överlägset mest antisemitiska, säger Jonas Sjöstedt.

Anser du att slagorden ”From the river to the sea”, som används av personer i Palestinarörelsen är antisemitisk?

– Jag tror att folk tolkar texten väldigt olika. Jag väljer att inte använda den just därför att det kan uppfattas som att man är emot Israels existens. Jag menar att Israel har all rätt att existera bakom trygga och erkända gränser. Men de har ingen rätt att vara en ockupationsmakt.

Förödelse i Rafah efter en israelisk attack på måndagen.

Vill kunna utesluta Ungern

Palestinafrågan är en av Sjöstedts mest prioriterade om han blir invald i EU-parlamentet. En annan viktig fråga är hur unionen ska hantera auktoritära länder som Ungern. Sjöstedt vill ta plats i budgetkontrollutskottet i parlamentet, ledamöterna där kan sätta ökad press på landet, menar han.

– I första hand kommer jag ta initiativ till att stoppa pengarullningen till Ungern. Jag tycker också att man kan ta ifrån dem rösträtten och ordförandeskapsposten. Om det inte hjälper och den auktoritära utvecklingen består är vi beredda att gå vidare med att utesluta Ungern ur EU, säger Sjöstedt.

Sjöstedt vill också ta plats i EU:s miljöutskott. EU har en nyckelroll i att lösa klimatkrisen, anser Sjöstedt. Han vill att EU:s klimatmål, att utsläppen minskar med 55 procent till 2030, skärps så att unionen når nettonollutsläpp till 2040.

För att lyckas krävs en massiv grön omställning.

Uppmanar inte människor att flyga mindre

Tror du att den tekniska utvecklingen kommer göra att vi klarar klimatmålen?

– Ja det gör jag. Det kommer bli en resa, men det är också viktigt att hjälpa människor så att det inte bara blir högre priser. Man måste till exempel göra det möjligt för låginkomsttagaren att köpa en elbil som är billigare än en fossilbil.

Uppmanar du människor att flyga mindre och äta mindre kött?

– Vi flyger för mycket och vi äter väldigt mycket kött. Men har respekt för människor som gör det. Min uppgift är att erbjuda politiska lösningar. Att det ska vara billigare och enklare att ta tåget. Att det ska vara möjligt att välja vegetariskt på jobbet varje dag. Jag tror inte att man löser det här med att jag sitter och pekar till folk vad de ska göra. Man kan inte reducera det till en fråga om privat moral.

Kommer flyga till jobbet – ibland

Varför inte? Om det minskar flygandet?

– Privat moral ställer inte om några stålverk, det bygger inga järnvägar. De stora förändringarna kommer via politiska beslut.

Om Jonas Sjöstedt kommer in i EU-parlamentet planerar han att bo i hemstaden Umeå, 220 mil från Bryssel.

Kommer du flyga till jobbet?

– Jag kommer att åka så mycket tåg som möjligt. Men jag kan inte lova att jag alltid kommer göra det.

Du är beredd att flyga mer om du får det här uppdraget?

– Jag ser det som min uppgift att inte bara jag, utan alla, kan åka mer tåg i framtiden. Att vi får EU-pengar till nya stambanor, att vi beskattar så att tåg blir billigare, att vi får ett gemensamt bokningssystem i Europa. Det är min uppgift i det här. Sedan kommer jag själv försöka åka så mycket tåg som det är praktiskt möjligt.

Jonas Sjöstedt bojkottar israeliska varor i affären.