Deldar hittade sedlar utanför butiken – nu hyllas han av ägaren

Publicerad 2016-04-29

Deldar Barwari, som själv var pank, hittade en bunt sedlar utanför Ica-butiken. Han insåg snabbt att han ville hitta den rättmätiga ägaren och la ut en efterlysning på Facebook, skriver SVT Nyheter.

– Man tänker att man ska behålla pengar om man hittar dem. Men när det väl händer så går det inte då man tänker på att någon går runt och är ledsen, säger han till Aftonbladet. 

22-åriga Deldar Barwari var på besök hos sina kompisar i Storvreta i Uppsala och gick med en av dem för att handla på Ica Solen.

– När vi kom ut från affären hittade jag en sedelbunt, säger han till Aftonbladet.

Deldar och hans kompis tyckte först att det var lite kul då Deldar innan fått låna pengar av sin kompis för att kunna betala för sig i kassan. Men Deldar insåg snabbt att han inte ville behålla pengarna.

–  Jag har själv tappat bort pengar tidigare och jag ville inte att ägaren skulle må som jag mådde när det hände, säger han och fortsätter:

– Man tänker att man ska behålla pengar om man hittar dem. Men när det väl händer så går det inte då man tänker på att någon går runt och är ledsen. Det hade bara känts fel att spendera dem.

Sökte ägaren på Facebook

Deldar skrev ett inlägg i Facebookgruppen Storvreten i hopp om att komma i kontakt med ägaren till pengarna: "Upphittade sedlar på Ica:s parkering!! PM:a hur mycket, antalet sedlar och när du kan ha tappat dom om du tror att det är dina. Annars lämnas dom till polisen som hittegods på måndag”.

– Efter tre-fyra timmar fick jag ett meddelande från en tjej som sa att hennes sambo tappat pengarna.

"Fruktansvärt ärligt av honom"

Tjejen som hörde av sig heter Caroline Wåhlander. Hennes sambo hade tappat pengarna på parkeringen vid affären. När han upptäckte det kollade han med kassören om de fått in något, men det hade dem inte. Irriterad över förlusten trodde både han och Caroline att pengarna var förlorade för alltid, tills Caroline såg Deldars inlägg i gruppen.

– Det var helt galet. Jag förstår att man kan försöka på tag på ägaren om man hittar en plånbok, men jag skulle inte tänkt på att göra ett inlägg om man hittat pengar. Det var fruktansvärt ärligt av honom, säger hon till Aftonbladet.

Hon blev också positivt överraskad att just Deldar gjorde så, med tanke på hans ålder. När de väl möttes upp ville Caroline ge Deldar hittelön, något som han först inte ville ta emot.

–  Jag blev väldigt fascinerad av honom, riktigt imponerande kille måste jag säga.

"Ingen stor sak jag gjorde"

Caroline har hyllat honom öppet i gruppen och hon är inte ensam om det. Deldar berättar att uppmärksamheten blev lite större än han trodde. Men får honom själv är det ingen stor sak han gjorde.

– Jag hittade en sedelbunt, jag hittade ägaren och jag gav tillbaka pengarna.

Följ ämnen i artikeln