Fun Cruises om gruppvåldtäkterna: ”Inte vårt ansvar”

Publicerad 2016-04-27

De arrangerar skandalomsusade studentkryssningarna på Östersjön

Minst två misstänkta våldtäkter, vittnesmål om grov fylla, flickor som inte vågar bära klänning och efterfestare som måste rullas av färjan i rullstol.

Det är något av vad som skett den senaste tiden på studentkryssningarna, arrangerade av företaget Fun Cruises.

Men när Aftonbladet vill följa med på en kryssning, stoppas vi av arrangörerna.

När färjan med helgens studentkryssare i lördags eftermiddag lade till i Värtahamnen i Stockholm fanns minst två polispatruller på plats. En ung man greps, misstänkt för våldtäkt på en jämngammal kvinna.

– Det var väldigt god stämning ombord. Men vi är de första att beklaga det inträffade och vi fördömer det, men annars var det väldigt trevlig och lyckat, säger Martin Wängström, vd för Fun Cruises.

I slutet av mars inträffade en misstänkt gruppvåldtäkt på en annan av Fun Cruises studentkryssningar, som arrangeras i samarbete med Tallink Silja.

– Det är hemskt och vedervärdigt det som har hänt, säger Martin Wängström.

Efter den misstänkta gruppvåldtäkten ökade företaget antalet ”mingelvärdar” ombord. Mejl skickades också ut till studenterna med information om att visa respekt för, och kärlek till, varandra och med uppmaningen om att “ett nej är ett nej”.

– Vi påpekade att samma skyldigheter som gäller i land gäller ombord. Man har ett ansvar för sig själv också men vi gör vad vi kan för att det ska gå så rätt till som möjligt, säger Kalle Vähäkopus, en av delägare till Fun Cruises.

Aftonbladet portades från kryssningen

För att se hur det går till under kryssningarna så köpte ett reportageteam från Aftonbladet, utan Fun Cruises vetskap, biljetter till den studentkryssning som gjordes i helgen.

Men vi blev i sista stund stoppade av Fun Cruises vd Martin Wängström.

Beskedet var att vi var för gamla att följa med – men han hade också googlat och sett att vi arbetade på Aftonbladet.

– För våra resenärernas skull vill vi inte ha med media. Vi har 2 000 resenärer på den avgången, skulle vi ha haft något att dölja så kommer det fram genom dem. De ser ju samma sak som ni hade gjort. Det är för deras skull. De kanske inte vill vara med på rörlig bild i nationell media, säger delägaren Kalle Vähäkopus.

Kan ni förstå att den misstänkta gruppvåldtäkt, som en ung kvinna utsattes för, gör att vi vill följa med för att skildra hur det går till på kryssningarna?

– Vi är som sagt de första att beklaga, det är hemsk och vedervärdigt det som har hänt, säger Martin Wängström.

Är vi välkomna på nästa kryssning?

– Det får vi se. Det är inte bara vi som tar det beslutet, det är tillsammans med rederiet som vi måste ta ett sånt beslut, säger Martin Wängström.

”Får inte dricka alkohol”

Under studentkryssningarna chartrar Fun Cruises Tallink Siljas fartyg Galaxy. Rederiet har sina egna vakter och sin personal på plats under studentkryssningarna, och säger att samma alkoholpolicy och utskänkningsregler gäller på studentkryssningar som på alla andra kryssningar.

– Man får inte dricka alkohol i hytterna. Vi vill att folk ska vara ute, den alkohol som säljs över disk har vi kontroll på, när det dricks i hytterna har vi ingen kontroll längre, säger Hans Friberg, talesperson för säkerhet och miljö på Tallink Silja.

Han säger på att det finns ett delat ansvar mellan Silja och Fun Cruises att se till att säkerheten följs under kryssningarna men att det är svårt att kontrollera vad som sker i hytterna.

– Vårt ansvar, och Fun Cruises, är att alla ska ha en trevlig resa, det är det som är målsättningen, säger Hans Friberg.

”Peter Siepen fungerar”

Fun Cruises säger att de arbetar aktivt med alkoholpolicyn.

För att undvika att ungdomar blir för fulla har de sin kryssningsvärd Peter Siepen på plats som uppmanar ungdomarna att ta det lugnt under resan.

– Vi har valt honom just för att han är en nykter och hälsomedveten människa. I hans utrop så säger han att man ska ha kärlek och respekt, och dricka med måtta, säger Martin Wängström.

Tycker ni det fungera med tanke på det vi ser när ungdomar går av båten?

– Om man ser generellt så tycker jag verkligen det fungerar. Det är väldigt få saker som händer på våra studentkryssningar, säger Martin Wängström.

Hur ser det ut med att dricka alkohol i hytterna?

– Det som sker bakom stängda dörrar kan vi tyvärr inte göra något åt.

Så ni vet om att det dricks alkohol i hytterna?

– Ja det sker, säger Kalle Vähäkopus efter en viss tids betänketid.

”Ett samhällsproblem”

Fun Cruises ska nu se över sitt säkerhetsarbete inför nästa år. Varje år säger man sig göra utvärderingar och rutinerna ses över inför kommande kryssningar.

– Anledningen till det är att vi tar säkerheten på allvar. Skulle vi inte gjort det skulle vi inte kunna fortsätta, säger Kalle Vähäkopus.

Fun Cruises menar att det egentligen inte är vare sig deras eller Tallink Siljas ansvar att personer dricker för mycket, eller att våldtäkter sker.

– Ansvaret ligger på samhället och de enskilda individerna som har utfört dom här handlingarna. Det är vuxna myndiga människor som åker. Men med det i åtanke så gör vi allt för att det ska vara så tryggt, säkert och trevligt som möjligt ombord, säger Martin Wengström.

Kommer ni att fortsätta med studentkryssningarna?

– Ja, vi kommer att fortsätta. Men vi kommer självklart se över säkerheten ytterligare, vad vi kan göra ännu bättre.