Extremvädret tvingar boende att fly sina hem

Uppdaterad 2016-06-21 | Publicerad 2016-06-19

Just nu kämpar 1 200 brandmän mot flera skogsbränder i Santa Barbara i Kalifornien.

Samtidigt kan USA:s sydvästra delar slå värmrekord. I Phoenix väntas det bli 50 grader.

– Folk måste förstå att det kan vara livshotande om de inte blöter ned sina kläder och dricker vatten, säger Kevin Kalkbrenner på Phoenix säkerhets- och räddningstjänst.

Även på ställen där det under sommaren vanligtvis är runt 40 grader kan det bli för varmt. Under söndag och måndag väntas det bli rekordvärme i staden Phoenix i delstaten Arizona i USA, uppemot 49-50 grader, enligt Azcentral.com

– Den här värmen är överdriven även i Phoenix-mått. Det kommer att bli extremt farligt, säger meteorolog James Sawtelle på National Weather Service till USA Today.

Kan vara livshotande

Därmed kan värmerekordet från 1990 på 50 grader komma att slås.

Prognosen har fått The National Weather Service att utfärda en värmevarning i större delen av Arizona. Invånarna uppmanas att bära våta kläder och dricka mycket vatten.

Under lördagen nådde temperaturen 44 grader som mest, vilket alltså bara var en försmak på vad som väntas de kommande dagarna.

– Om det blir upp till 46-50 grader så måste folk förstå att det kan vara livshotande om de inte blöter ned sina kläder och dricker vatten, säger Kevin Kalkbrenner, chef för Phoenixs säkerhets- och räddningtjänst.

Om värmen tenderar att stiga till nästan 50 grader finns det även risk att flygplan inte kommer kunna starta och att kraftnäten kan komma att påverkas. Även husdjur ombeds att hållas inomhus.

Ingen anledning att inte förvarna

– Om det är för varmt för dig att gå på marken med bara fötter så vet du att det är för varmt för din hund, säger Melissa Gable, tales för Maricopa County djurskyddsenhet till CTV News.

Det är dock inte ovanligt att värmevarningar utfärdas i Phoenix. Ovanligt är dock att det sker flera dagar i förväg då det vanligtvis brukar ske mindre än 24 timmar i förväg.

Enligt meteorlogen Paul Iñiguez är indikationerna på en värmebölja så starka att det inte finns någon anledning att vänta med varningen.

– Vi är ganska säkra på att detta kommer hända. När vi kan se att väderdatan är låst i ett avvikande och ovanligt mönster som nu så brukar det oftast vara korrekt. Därför finns det ingen anledning att vänta och inte förvarna om vad som kommer, säger han till azcentral.com

70 dödsfall per år

Och det finns all anledning att ta prognoserna på allvar. Förra året rapporterades 84 fall av värmerelaterade dödsfall i Maricopa County i Arizona enligt Department of Public Health. Tidigare i veckan rapporterades det första värmerelaterade dödsfallet i Maricopa County i år enligt 12 News.

Mellan 2006 och 2010 dog 3 000 amerikaner av värmerelaterade orsaker. Genomsnitt sedan 2001 är runt 70 värmerelaterade dödsfall per år och värme sägs vara det mest dödliga väderfenomenet i Phoneix-området.

Myndigheterna uppmanar nu invånarna att vara extra uppmärksamma på värmetecken, som uttorkning, röd hud, kramper och utmattning.

Även i södra Kalifornien och städerna Palm Springs och Albuquerque väntas extremvärme de kommande dagarna.

Stora skogsbränder i Kalifornien

Samtidigt, 75 mil västerut i grannstaten Kalifornien, rasar just nu en skogsbrand som tvingat hundratals människor att fly sina hem. Många har även ombetts inta beredskap för eventuell evakuering. 1 200 brandmän kämpar just nu för att försöka släcka branden i Santa Barbara-området, 14,5 mil nordväst om Los Angeles.

Branden, som är den största sedan 2009, startade i onsdags och har vuxit i omfattning sedan dess. Under lördagen spreds branden ytterligare då eldtornador bildades i de starka vindarna. Hitintills har närmare 3 200 hektar bränts ned och i Santa Barbara-området har flera bränder pågått i nästan två veckors tid.

Bara i år har runt 8500 kvadratkilometer skog brunnit i USA och i nuläget rapporteras 10 större skogbränder pågå runtom i landet.

”Värsta brandsäsongen någonsin”

På grund av flera miljoner döda träd, höga temperaturer och en torka som inte vill ge sig är risken för bränder på den amerikanska västkusten just nu större än någonsin tidigare. Enligt experter kommer Alaska och de sydvästra staterna att drabbas hårt och Kalifornien kommer troligen att se den värsta brandsäsongen någonsin.

– Många områden lider fortfarande av mycket svår torka, bara de två senaste månaderna har skogsbränderna ökat dramatiskt, säger Daniel Berlant, talespersoner för brandskyddsmyndigheten i Kalifornien till AFP.

Totalförstörda områden

Stora skogsområden uppges vara totalförstörda och undantagstillstånd har utlysts. Även flera större motorvägar har stängts. Enligt Kaliforniens guvernör, Jerry Brown, är de pågående bränderna "den värsta epidemi av skogsdöd som inträffat i modern historia".

Vanligtvis sker skogsbränder under juni och juli men på grund av de höga temperaturerna och den svåra torkan som drabbat Kalifornien de senaste fyra åren, kan säsongen bli ännu längre uppger NICC, som övervakar bränderna.

Följ ämnen i artikeln