Victor sparade ut håret – för att skänka till cancerpatienter

Publicerad 2016-04-04

”Bättre att låta det gå till en bra grej”

När Victor Lundberg gick till frisörsalongen förra veckan lät han frisören klippa av allt hans långa hår. Men istället för att slänga håret skänker Victor sin före detta frisyr till till cancerpatienter.

– Istället för att slänga det kan man ju ge bort det och låta det gå till en bra grej, säger Victor till Aftonbladet.

Det var för cirka ett år sedan som stockholmaren Victor Lundberg, 27, såg ett klipp på Facebook där en australiensisk pojke skänkte sitt långa hår till cancerpatienter. Victor, som själv hade sparat sitt hår i ett och ett halvt år, fick då en idé om att göra samma sak.

– Jag googlade runt lite och såg att håret måste vara minst 30 centimeter för att det ska gå så jag lät det växa ett år extra så att det skulle gå att ge bort, säger Victor.

”Skitbra att det uppmärksammas”

Victor hittade senare en perukmakare som donerar håret vidare till Cancerfonden. I förra veckan, när håret nått rätt längd, gick han till frisörsalongen och bad om att bli klippt. Frisörsalongen lade sedan ut en bild på Victors förvandling tillsammans med en text om vad Victor skulle göra med sitt hår. Bilden har fått stor spridning på Facebook under måndagsförmiddagen.

– Det är skitbra att det uppmärksammas. Jag själv hade ingen aning förrän jag såg det där klippet med pojken från Australien. Jag har haft långt hår förut men då har det kastats. Spridningen som bilden har fått känns lite konstigt för mig personligen, jag gick ju bara och klippte mig, säger Victor.

Blir allt mer vanligt

På frisörsalongen som utförde klippningen, Michael & frisörerna, har man noterat att allt fler väljer att skänka sitt hår.

– Det händer, Victor var den tionde kunden på väldigt kort tid, det är allt fler som kommer in och vill skänka. Folk har nog blivit mer uppmärksamma, säger Michael Barcefer, ägare av salongen, till Aftonbladet.

Victor har redan planer på att göra om det när håret växt ut igen.

– Klart jag kommer göra om det nästa gång, jag har planer på att skaffa långt hår igen framöver. Men nu blir det kort hår ett tag, det är skönt.

Följ ämnen i artikeln