Gabriel Wikström vill ha rättvisemärkt porr

Publicerad 2016-10-20

”Det handlar mer om ett mindset än en konkret märkning”

Gabriel Wikström tycker att vi skulle behöva rättvisemärkt porr.

Under den senaste tiden har det varit diskussioner kring porr och dess påverkan. Nu säger folkhälsoministern Gabriel Wikström att vi skulle behöva rättvisemärkt porr, skriver Nyheter24.

– Där man kan se att porren är producerad under schyssta villkor, att det är gjort med samtycke, säger han till tidningen.

Regeringen kommer att genomföra en stor undersökning bland svenskar för att se hur svenskar ser på sex och relationer. I undersökningen ingår att titta på hur porren påverkar sexvanor, attityder, normer och värderinger. 

Folkhälsoministern Gabriel Wikström som har ansvar för dessa frågor tycker inte att staten ska styra allt för mycket om hur porr ska se ut eller hur den konsumeras. Men han tycker att man ska belysa om vilka signaler porr kan ge, skriver Nyheter24.

– Vad vi skulle behöva är rättvisemärkt porr. Där man kan se att porren är producerad under schyssta villkor, att det är gjort med samtycke och så vidare.

Wikström poängterar dock att det inte skulle gå att titta igenom all porr som finns.

”Stort problem bland unga män”

Hur en rättvisemärkning exakt skulle gå till säger han inte. Det är inte staten själva som ska göra rättvisemärkningen – och det måste inte finnas synliga stämplar.

Men han menar att man borde se människorna bakom själva produktionen och vara kritisk – man borde ha ett visst tänk om man tittar på porr. Framför allt unga pojkar behöver vara kritiska.

– Det är ett stort problem bland unga män att de får en stor del av sin bild av sex från porrens värld. Det kan bero på att det finns inga andra möjligheter att prata om sex och relationer, att det kan var svårt att prata med vuxna.

”Handlar mer om ett mindset"

Gabriel menar att man ska försöka ha ett rättviseperspektiv.

– Finns det samtycke? Är det gjort med schyssta villkor? Då kommer man långt i att få bort den porr som är kvinnoförnederande och som producerats under dåliga villkor. Det handlar mer om ett mindset än en konkret märkning, säger Wikström till Nyheter24.

Följ ämnen i artikeln