Räddades från gummibåt – födde barn på Medelhavet

Publicerad 2016-09-13

I måndags räddades en kvinna från att drunkna i Medelhavet. Och bara timmar senare födde hon en liten son.

– Jag kände mig totalt panikslagen att jag skulle behöva föda i gummibåten, säger kvinnan.

Under måndagen var Läkare utan gränsers räddningsfartyg Aquarius ute på Medelhavet och arbetade tillsammans med organisationen SOS Mediterranee. De fick då syn på två överfulla gummibåtar och räddade totalt 392 människor från att drunkna.

Nära att hon födde på gummibåten

Några av dem var det nigerianska paret Victor och Faith Otas tillsammans med deras söner Victory, 7, och Rollres, 5. Faith var höggravid och redan när hon satt i gummibåten hade värkarna börjat.

– Jag var väldigt stressad när jag satt på gummibåtens golv tillsammans med andra kvinnor och barn. Jag kände mig totalt panikslagen över att jag skulle behöva föda där och jag kunde känna hur bebisen röde sig i magen. Då hade jag redan haft sammandragningar i tre dagar, berättar Faith för Läkare utan gränser.

Barnmorskan: ”Normal förlossning under onormala förhållanden”

Knappt ett dygn efter att hon plockats upp ur vattnet födde hon pojken Newman ombord på räddningsfartyget.

– Det var en väldigt normal förlossning under oerhört farliga och onormala förhållanden. Jag är verkligen livrädd över vad som kunde ha hänt om barnet kommit bara 24 timmar tidigare, i en sjöoduglig gummibåt. Och bara 48 timmar tidigare satt de på en strand i Libyen och visste inte vad som skulle hända med dem. Hur kan detta fortfarande hända år 2016? säger barnmorskan Jonquil Nicholl som förlöste barnet.

Sedan Läkare utan gränser påbörjade sina hjälpinsatser på Medelhavet i april i år har de räddat över 12 000 personer.