Hopp finns – även i svåra vattenkonflikter

Uppdaterad 2012-09-11 | Publicerad 2010-03-21

I takt med att världens befolkning växer skapar bristen på vatten spänningar och konflikter.

Svårast är situationen i Mellanöstern där det politiska läget redan är svårt.

Men också här finns det hopp, menar vattenexperten Anders Jägerskog.

Anders Jägerskog.

Vatten är oumbärligt för människans överlevnad och områden med brist på rent vatten plågas ofta av konflikter.

Några av de mest infekterade bråken förekommer i Mellanöstern där bristen på vatten är stor och fem procent av världens befolkning delar på en procent av jordens färskvatten.

Infekterad situation

Anders Jägerskog är docent i freds- och utvecklingsforskning. Han arbetar med vattenfrågor för Sida och har tidigare arbetat på Västbanken.

– Vattensituationen i Mellanöstern är speciell eftersom mängden vatten tillgängligt per invånare är bland den lägsta i världen. Det är extremt låg vattentillgång, i synnerhet i de palestinska områdena, i Jordanien och i vissa gulfstater.

En annan anledning till att frågan blivit så infekterad är det politiska läget i regionen och Israels komplicerade förhållande till palestinierna och sina grannländer.

– Den här frågan dras in i hela Mellanösternkonflikten och är därför intimt kopplad till den politiska utvecklingen, säger Anders Jägerskog.

Importerar mat

Men trots bristen på enighet i vattenfrågan är läget inte så mörkt som man trodde för några år sedan. Då fruktade många att bristen på vatten skulle leda till öppet krig i regionen.

En anledning till att kampen om vatten inte oftare blossat upp i öppen konflikt är enligt Anders Jägerskog att mat nu importeras i stället för att odlas i regionen.

– Om man importerar ett kilo vete så importerar man i praktiken tusen liter vatten. För det är vad som går åt för att odla vetet. På så sätt har man kommit runt det här domedagsscenariot.

Svåra politiska frågor

I stället har många insett vikten av samarbete i vattenfrågan. I praktiken är det dock ofta den starkaste parten som tjänar mest på samarbete.

– I samarbetsformerna mellan Israel och Palestina har israelerna i princip ett veto eftersom Israel är den starkare parten. Israel har den starka handen i det här samarbetet och kan ofta diktera villkoren.

För att komma fram till ett avtal om vattnet i Mellanöstern tror Anders Jägerskog det politiska dödläget måste lösas först.

– Om man kommer överens i den politiska konflikten vad gäller ockupationen av Västbanken och Golanhöjderna och löser de svåra politiska frågorna så kommer man också att lösa vattenfrågan, den är inte lika svår.

Världsvattendagen

Världsvattendagen föddes 1992 vid en FN-konferens i Rio de Janeiro.

Datumet den 22 mars valdes och firades för första gången året därpå.

Fokus i år är att även där vatten finns i stora mängder kand det vara förorenat.

I Sverige uppmärksammas dagen med en seminarieserie på Swedish water house.

Som arrangörer för seminarierna står bland annat Sida, Stockholm International Water Institute och flera FN-organ.

Vid seminarierna tillkännages också vinnaren av Stockholm Water Prize.

Följ ämnen i artikeln