REKORD- FROSSAN

Uppdaterad 2019-11-12 | Publicerad 2010-11-30

Därför blir det svinkallt igen

Klicka på grafiken för större bild!

Läs det här noga: Negativ nordatlantisk oscillation.

Det är meteorologiska och betyder svinkall vinter.

– Oscillationen började sjunka i mitten av november. Nu ligger den på riktigt låga värden, säger statsmeteorolog Åke Johansson på SMHI.

PÅPÄLSAD Förskoleläraren Josefine Fahlström, 23, tillbringar tre till fyra timmar utomhus varje dag på Gungans förskola i Enskede i Stockholm. ”Förra vintern var den värsta jag har varit med om. Det vore hemskt om det blir lika kallt i år också”, säger hon.

Några minns säkert de rekordkalla vintrarna på 60-talet.

Många minns vargavintrarna i mitten av 80-talet.

Och ingen har väl glömt förra årets fullständiga snökaos.

Fritt fram för rysskyla

De har en sak gemensamt: negativ nordatlantisk oscillation. Ett negativt NAO-index som gav fritt fram för rysskyla och arktiska vindar över Sverige.

– Det betyder att västvinden in över Europa försvagas. Det kan till och med bli så att vi får östliga vindar eller nordliga vindar, som vi har nu. Och då får vi riktigt kall luft från Arktis eller Ryssland, säger Åke Johansson.

Sambandet mellan det svenska vintervädret och NAO-index är tydligt.

Milda vintrar

Förra årets rekordlånga period av kyla – med minusgrader från Lucia till mitten av mars – orsakades av ett rekordlågt NAO-index, det lägsta säsongsmedelvärdet som uppmätts.

På motsvarande sätt var det ett positivt NAO-index under de många milda vintrarna på 90-talet och början av 00-talet.

– Om man tittar på säsongsmedelvärden så har de varit negativa i lite över ett år nu. Fram till mitten av november var det runt det normala. Men i mitten av november började index sjunka och ligger nu en bra bit under det normala, säger Åke Johansson.

Lång och kall

Det här är inget som ändras från dag till dag. Det handlar om enorma vädersystem där lufttrycksförändringarna går långsamt. Mycket talar för att rysskylan ligger kvar och årets vinter blir lång och kall.

– Om man tittar på säsongsmedelvärden så har det varit negativt i lite över ett år nu. Men det betyder inte att det behöver hålla i sig hela vintern. De här strömningarna kan mycket väl brytas ner och vi får västliga vindar, säger Åke Johansson.

Extremkylan ökar risken för ny elprischock i vinter |
SvD