Favoriten får Stiga åt sidan

Publicerad 2014-01-11

UPPSKATTAD Stig Henriksson är Jonas Sjöstedts favorit.

Han är Jonas Sjöstedts favorit och styr en kommun där Vänsterpartiet har egen majoritet.

Men på V-kongressen riskerar Stig Henriksson att hamna utanför partistyrelsen.

– För ett politiskt parti är det väsentligt att vinna val, och vi har en viss erfarenhet av det i Fagersta, säger han.

I kommunalvalet 2010 vann V en förkrossande seger i Fagersta med över 55 procent av rösterna. Kommunen styrs av kommunalrådet Stig Henriksson, som också är ombud på V-kongressen i Stockholm. Han är en av ­Jonas Sjöstedts favoriter. V-­ledaren har lyft fram kommunen som ett föredöme och gjorde en av sina första resor som parti­ledare till Fagersta.

Men när V-kongressen i dag ska välja en ny partistyrelse ­riskerar Henriksson att hamna utanför. I det förslag som val­beredningen tagit fram finns han inte med. När frågan i dag avgörs väntas det bli strid.

”Erfarenhet av att vinna”

Henriksson själv hoppas fortfarande på att ta plats.

– Det hoppas jag. Själv kommer jag inte att kampanja, men jag tror att vår kongressdelegation från Västmanland och ­andra som har hört av sig ­kommer att göra det.

Han menar att han skulle ­kunna bidra med flera saker.

– Vi har en viss erfarenhet av att vinna val i Fagersta. Sedan handlar det om det låga förtroendet för V. Det har varit en svaghet som gör att våra potentiella väljare inte röstar på oss, då man upplever att vi inte har ekonomisk trovärdighet.

Ligger för långt till höger

Enligt vad Aftonbladet erfar finns det flera i partiet som ­anser att Stig Henriksson är alltför pragmatisk och ligger för långt till höger.

Elise Norberg Pilhem är ordförande i den valberedning som tagit fram förslaget till parti­styrelse. Hon menar att hel­heten är viktigast.

– Vi ska ha in många olika kompetenser och det ska vara spridning i ålder och geografi. Västmanlands distrikt har ­också nominerat Linn Wegemo och hon är med i vårt förslag. Stigs kompetens kan tas tillvara även om han inte sitter i partistyrelsen.

Följ ämnen i artikeln