Vill få unga danskar att rösta – med hjälp av gruppsex och våld

Publicerad 2014-05-14

Här är filmen som väckt ramaskri i Danmark.

Med gruppsex och våld ville danska riksdagen få unga att rösta i EU-valet.

Nu stoppas den udda valfilmen.

Folketinget, danska motsvarigheten till riksdagen, ville öka valdeltagandet i EU-valet den 25 maj. I veckan lanserade de därför en animerad reklamfilm som ska locka yngre väljare att rösta. Filmen inleds med att karaktären "Voteman" har gruppsex med fem kvinnor. Sedan tvingar han människor med grovt våld att rösta. Filmen godkändes av Folketingets talman, Mogens Lykketoft (S) men möttes av massiv kritik från andra ledande politiker.  

– Jag kan inte förstå att man använder kvinnovåld, porr, avslitna huvuden och jag vet inte hur många örfilar som argument för att folk ska gå och rösta, säger Anders Samuelsen, ledare för Liberal Alliance till Danmarks Radio.

Venstre, ett liberalt parti i Danmark, har krävt att Lykketoft på ett möte i Folketinget ska förklara hur en animerad video med våld och sex kan användas som officiell valfilm med Folketinget som avsändare. Till slut blev påtryckningarna för starka och "Voteman" har nu dragits tillbaka.

– Många, vars synpunkter jag har djup respekt för, har uppfattat den tecknade filmen från EU-upplysningen långt mer allvarlig och stötande än den var menad och tycker att den nedlåtande mot ungdomarna, säger Lykketoft till Danmarks Radio.

Även i Sverige pågår kampanjer för att få folk till valurnorna om två veckor. Men en svensk version av "Voteman" är knappast trolig tror Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

– Jag tror inte att en sådan här film hade kunnat lanseras i Sverige. Riksdagen är väldigt traditionsbunden, säger hon.

Samtidigt tror Mellin att filmen kan ha viss effekt när det kommer till att öka valdeltagandet bland unga.

– Ja, filmen var ju väldigt tydlig med hur viktigt valet är, säger hon.

I "Partiprogrammet" som sänds på Aftonbladet TV på onsdag kväll kommer EU-valet att diskuteras med Lena Mellin som expert.

Fotnot: Partiprogrammet sänds live från Scandic Grand Central i Stockholm i dag onsdag, med start klockan 19. Baren är öppen från klockan 18 (20-årsgräns). Välkomna!