Sköts till döds – med 30 skott

Uppdaterad 2014-06-13 | Publicerad 2014-05-18

29-årig ledare för kriminell gruppering avrättades

Mordet på den 29-årige gängledaren i natt i stadsdelen Backa i Göteborg beskrivs som en regelrätt avrättning.

Enligt uppgift till Aftonbladet träffades mannen av flera skott i bland annat buken.

– De tömde i stort sett ett helt magasin från en kulsprutepistol, säger en källa med insyn i utredningen.

Det var omkring midnatt i natt som två män, en 29-åring och en 34-åring, attackerades inne i en fritidslokal på Erikslundskolans skolområde vid Wadköpingsgatan i stadsdelen Backa.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var de två männen i lokalen, tillsammans med ett tiotal andra personer, när två andra män plötsligt dök upp i rummet.

”Ett flertal kulhål i ansiktet”

En av männen som anlände var, enligt uppgift till Aftonbladet, beväpnad med en kulsprutepistol.

Han öppnade eld på nära håll och den 29-årige mannen träffades av flera kulor. Enligt uppgift avlossades uppåt 20-30 skott.

Enligt vad Aftonbladet erfar misstänker polisen att mordvapnet kan vara en kulsprutepistol av modell Ingram Mac-10.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna men bekräftar att man hittat flera tomhylsor på platsen.

– Exakt hur många vet jag inte men det handlar om plural, alltså mer än en, säger Ulf Lörstad, biträdande vakthavande befäl på polisen i Västra Götaland.

Den äldre mannen, 34-åringen, träffades inte av några kulor men skadades av rikoschetter från kulsvärmen som riktades mot den yngre mannen. Han ska ha fått skador på båda benen från studsande kulor och kulfragment.

Han opererades i natt och vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador.

Dömdes för en miljonkupp 2006

Såväl den ihjälskjutne som den skadade mannen är kända av polisen sedan tidigare.

Den mördade 29-åringen, som tidigare haft kopplingar till Bandidos supportergrupp X-team, beskrivs av polisen som en av ledargestalterna i ett kriminellt gäng i Göteborg. Han var en av de män som dömdes för det spektakulära Landvetterrånet 2006.

Det var i början av mars för åtta år sedan som flera rånare slog till mot flygplatsen.

I en stulen Jeep körde tre män igenom grindarna till plattan där flygplanen parkerar. Med automatvapen attackerade de ett plan som anlänt från London - lastat med utländsk valuta värd 7,8 miljoner kronor.

Rånarnas flykt blev spektakulär. De lämnade en bombatrapp bredvid planet, brände upp två bilar och spred ut fotanglar på vägen för att stoppa förföljande poliser.

Kuppen var enligt åtalet mycket välplanerad och styrdes från en sambandscentral på Ringön i Göteborg.

Bil stoppades i natt

Polisen är mycket förtegen kring utredningen rörande nattens mord men enligt vad Aftonbladet erfar tror man sig veta i vilka kretsar gärningsmännen finns.

– Det kan inte uteslutas att skjutningen kan sättas i samband med den pågående gängkonflikten i Göteborg, säger Ulf Lörstad.

Efter skottdådet i natt stoppades en bil där flera personer från en rivaliserande kriminell gruppering i Göteborgsområdet färdades. Ingen av dem greps emellertid misstänkt för skottdådet.

Rubriceringen av den brutala avrättningen i natt är mord eller dråp och försök till mord eller dråp – men trots intensivt polisarbete är ingen misstänkt gärningsman gripen.