”Radarpoker” sinkade räddningsarbetet

Publicerad 2014-03-29

Sökarbetet efter det förmodat kraschade Malaysia airlinesplanet sinkades av ovilja till samarbete.

Rädsla över att avslöja försvarshemligheter ska ligga bakom.

– Det har blivit som ett parti poker där Malaysia delat ut korten men inte lyckats förmå de andra att visa sina händer, säger en person som varit med i samtalen mellan de inblandade länderna, till Reuters.

Sökarbetet efter det förvunna Malaysia Airlines-planet har engagerat mer än två dussin länder och ett stort antal fartyg och flygplan.

Uppgifter till nyhetsbyrån Reuters pekar nu på att samarbetet mellan de inblandade länderna haltat på grund av ovilja att lämna ifrån sig känslig information.

I takt med att sökområdet de första dagarna utvidgades i den sydkinesiska sjön så ökade också oviljan att dela med sig av radardata.

– Det har utvecklat sig till en spionroman, säger ett sändebud från ett land i Sydostasien och menar att sökarbetet satt fokus på områden och teknik som få länder vill diskutera öppet.

Ovilliga till samarbete

Samtidigt som Malaysias transportminister sagt att samarbetet har fungerat bra så kommer uppgifter som går stick i stäv med det uttalandet.

Enligt källor som Reuters pratat med har flera länder varit ovilliga att lämna över radardata till de malaysiska myndigheterna, när flera länder samlades den 16 mars. Vissa av länderna ska ha bett Malaysia att överlämna en skriftlig förfrågan.

– Det har blivit som ett parti poker där Malaysia delat ut korten men inte lyckats förmå de andra att visa sina händer, säger en person som satt med i samtalen.

Först en vecka senare kunde Malaysia presentera en lista med länder som hade kontrollerat sina arkiv med radardata.

Spänningar i regionen

Bakom oviljan ligger spänningar i regionen. Både till följd av Kinas hastiga tillväxt och de territoriella dispyter som bland annat Malaysia, Indonesien, Filippinerna och just Kina är inblandade i.

Fram tills att Australien i förra veckan tog tag i taktpinnen för sökarbetet fanns det ingen riktig koordinerande kraft, enligt experter och myndighetspersoner som Reuters pratat med.

En del av problemet är att det i regionen inte finns något försvarssamarbete mellan länderna, motsvarade Nato som finns mellan många av länderna i Nordamerika och Europa. Många av länderna har dock individuella samarbeten med USA och medlemsländer av Samväldet diskuterar säkerhetsfrågor med Storbritannien i krissituationer.

– Det finns ett trängande behov av att regionala försvarsstrukturer utvecklas, säger den brittiska försvarsattachén Michael Harwood.

Följ ämnen i artikeln