Svenskt barnprogram slagträ i rysk stats-tv

Uppdaterad 2013-12-05 | Publicerad 2013-12-04

SVT:s barnprogram Biss och Kajs har blivit storpolitik.

Ryssarnas nya vapen för att kväva den ukrainska oppositionen:

SVT:s barnprogram "Biss och Kajs".

– Det här exemplifierar den typ av västerländsk dekadens som väntar Ukraina om landet går med i EU, säger nyhetsankaret Dimitrij Kiselev.

Rysk statstelevision har hittat ett nytt vapen i propagandakriget mot den ukrainska oppositionen.

I den första ryska kanalen, Rossiya 1, behandlade aktualitetsprogrammet "Vesti" sammandrabbningarna i huvudstaden Kiev.

Men tv-programmet behandlade inte bara de storpolitiska relationerna mellan EU, Ukraina och Ryssland.

Först påstods Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) ha iscensatt oroligheterna i Ukraina som hämnd för det svenska militära nederlaget i Poltava 1709.

"Västerländsk dekadens"

Dessutom anklagades utrikesministern för att vara CIA-agent.

Sedan klipptes en videosekvens från svenska Barnkanalens program "Biss och Kajs" in i programmet, rapporterar brittiska BBC.

I programmet behandlar karaktärerna Kajs och Biss kroppens funktioner tillsammans med "Rumporkestern".

Under sändningen förklarade det välkända nyhetsankaret Dimitrij Kiselev att "Biss och kajs" exemplifierar den typ av "västerländsk dekadens" som väntar Ukraina om landet går med i EU och vänder ryggen till Ryssland.

– Sverige har sett en kraftig ökning av barnaborter, tidig sexdebut är normen, från nio års ålder, och det är inte överraskande att barnen blir impotenta redan vid tolv års ålder. Där har ni era europeiska värden när de är som bäst, säger Kiselev i programmet.

"Väldigt uppskattat program"

När Aftonbladet når Kari Hamfors Wernolf, som spelar bajskorven Kajs, är hon förvånad över den ryska uppmärksamheten.

– Det är väldigt ryckt ur sitt sammanhang kan jag tycka. På ett sätt blir man lite uppskrämd men framför allt känner jag att det är ett humorprogram som vi är väldigt stolta över. Vi ser det inte som något politiskt som skulle vara ett problem för demokratin på något sätt, säger Kari Hamfors Wernolf till Aftonbladet.

Safa Safiyari är chef på Barnkanalen. Han avfärdar att "Biss och Kajs" skulle vara ett dekadent program.

– Absolut inte. Det här är ett väldigt uppskattat program både bland barn och deras föräldrar. Barnen undrar ofta varför vi kissar, varför vi bajsar, varför har vi snor och varför har vi hår. Då har vi försökt besvara de frågor som de flesta barn ställer och undrar över, säger han.

Bildt: Fullt av osakligheter

Aftonbladet har talat med ryska ambassadens pressattaché i Stockholm som avböjer att lämna en kommentar.

Utrikesminister Carl Bildt säger till Aftonbladet:

– Ryska nyhetsankare får tycka vad de vill om svenska tv-program, men ryska tv-program verkar uppenbarligen ha haft bättre stunder än i söndags. Inslaget var fullt av osakligheter, sakfel och hisnande slutsatser. Det förtjänar inte någon större uppmärksamhet än så. Värre är nog att det också från ryskt håll sprids falska uppgifter om vad Ukrainas avtal med EU innebär, säger Bildt.

Han säger att Ryssland hävdar att avtalet skulle innebära att Ukraina inte kan ha handelslättnader med både EU och Ryssland.

– Det kan Ukraina visst ha. Sådana felaktiga påståenden är viktiga att korrigera, säger Carl Bildt.