Talmannens nya besked om regeringsbildningen

Bjuder in alla partier – i fyra olika regeringsalternativ

Uppdaterad 2018-10-30 | Publicerad 2018-10-29

Talmannen Andreas Norlén har under måndagen träffat samtliga partiledare för nya samtal om regeringsbildningen.

Strax efter klockan halv fem presenterade Norlén resultatet av samtalen.

– Just nu är det inte motiverat att utnämna någon ny sonderingsperson, sade Norlén.

Norén meddelade att han kommer att bjuda in partier i fyra olika regeringsalternativ till gemensamma diskussioner, för att bilda sig en uppfattning vilka alternativ som kan uteslutas eller arbetas vidare med. Mötena ska ske redan under tisdagen.

Första alternativet är S, MP och Allianspartierna. Andra är S, MP, C och L. Tredje är Alliansen och MP. Det fjärde är M tillsammans med ett eller flera Alllianspartier.

– Min uppfattning är att om jag ska göra något ytterligare är det här ett bättre steg att komma närmare än omröstningen, säger Norlén och jämför med att ge en ny partiledare sonderingsuppdraget.

Talmannen säger att nu kommer att ta en mer aktiv roll i processen utan att ge sig in på sakpolitik. Hans förhoppning är att möten med samtliga företrädare för möjliga regeringskoalitioner ska ge bättre resultat än som tidigare, att partiledarna träffats en och en.

Andreas Norlén medger att det hittills varit si och så med kompromissviljan hos partierna men att han vill testa ”stormötena” innan något annat görs.

– Jag vill först testa de här samtalen, säger Andreas Norlén.

Och tillägger att han anser att politikerna nu måste ”hantera den riksdag som väljarna gett oss”.

– Min uppfattning är att ett extraval vore ett stort nederlag för det svenska politiska systemet, säger talmannen.

SD och V får inte vara med

Varken Jimmie Åkesson eller Jonas Sjöstedt kommer att delta vid något av talmannens stormöten:

– Ingen har sagt sig vilja ingå i en koalition med SD eller V och de kommer inte vara med vid bordet, säger Andreas Norlén.

Däremot kommer talmannen träffa både V och SD-ledaren.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger till Aftonbladet:

– Vi tycker det är bra och välkommet att talmannen tar en mer aktiv roll. Vi kommer självklart aktivt delta i diskussionerna för att föra regeringsbildningen närmare votering i kammaren. Ändrar inget parti sina ståndpunkter så, precis som talmannen konstaterade, närmar vi oss extra val. Mitt bud om alliansregering med alla fyra partier, eller med så många allianspartier som möjligt, ligger fast.

”Pressar dem”

Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, kommenterar talmannens beslut:

– Han visade ett slags lejonklo, men inom ramarna för hans opolitiska uppdrag. Det här skapar nya sätt att samtala, att ha flera partiledare samlade samtidigt. De måste diskutera med varandra i halvskarpt läge, där de ger och tar i diskussionen.

– Han sätter press på dem också genom att det kommer ett förslag under hösten. Han hotar lite, ”det är bäst att ni hittar någon form av konstellationer, annars kommer jag med ett förslag i riksdagen”, säger Hinnfors och fortsätter:

– Talmannen ska träffa konstellationerna i en viss ordning, där Kristerssons förslag ligger sist. Vill man inte ha det förslaget, då ökar pressen att komma till beslut tidigare. Det finns en press i upplägget som gör att det blir svårare och svårare att avvakta.

DIREKTRAPPORTERING

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.