Här köper Magnus Lundberg tändvätska

Publicerad 2012-06-19

Det här är filmen, som är att av åklagarens starkaste bevis mot Magnus Lundberg, misstänkt för att ha tänt eld på Harry Scheins villa i Danderyd.

På filmen syns hur Magnus Lundberg köper bland annat stora mängder tändvätska - men innan han tar i flaskorna sätter han på sig handskar.

- Flaskorna var kladdiga, försvarar han sitt agerande.

Det var den 22 februari i år, två dagar innan mordbranden, som Magnus Lundberg fångades på Biltema på Värmdös övervakningsfilm när han gjorde ett stort antal inköp.

På brottsplatsen hittade polisen ett flertal flaskor med tändvätska från just Biltema, och utredarna kontaktade då samtliga Biltema-butiker och ställde frågan om någon sålt ett parti med fler än nio flaskor tändvätska.

Det blev träff.

Handlade tändvätskan kontant

Köpet var dock gjort kontant, varför man inte kunde veta vem som gjort köpet. Därför kontrollerade man vem som gjort kortköpet före - och det visade sig vara Magnus Lundberg, mannen som skrivit på köpekontrakt för den brunna villan, men ännu inte haft tillträde till den.

Polisen begärde in övervakningsfilmen från kassan och kunde konstatera att även köpet efter kortköpet gjordes av Magnus Lundberg.

På filmen, 10 sekunder in, ses hur Magnus Lundberg kommer fram till kassan. Han har en kundvagn lastad med varor och bär keps.

Han börjar lasta upp varorna på bandet, bland annat en presenning och en jacka. Innan han lägger upp tändvätskan tar han på sig ett par svarta handskar.

- Det var för att flaskorna var kladdiga, förklarade han under rättegången, som avslutades i torsdags.

Delar upp varorna

Man ser också hur en pulka, av samma slag som hittades i närheten av brottsplatsen, läggs upp på kassabandet.

Precis innan han ska betala ser man hur Magnus Lundberg säger någonting till kassören och därefter försvinner ur bild i ett par minuter.

Kassören flyttar då tillbaka Magnus Lundbergs varor till början på kassabandet.

När Magnus Lundberg kommer tillbaka visar han kassören vilka varor han vill betala med kort, och vilka han vill betala kontant.

Två plastdunkar, tändvätskan och pulkan betalas alla kontant. Inga av de produkterna har återfunnits i Magnus Lundbergs hem. Inte heller kvittot för de kontantköpta varorna har hittats.

- De ska finnas hemma, säger Magnus Lundberg i förhören.

Däremot har polisen hittat alla de varor han betalade för med kontokort.

Magnus Lundberg plockar sedan ner varorna i kundvagnen och lämnar butiken. Ett och ett halvt dygn senare brinner Scheinvillan.

Misstänkt för grov mordbrand

Magnus Lundberg greps och häktades misstänkt för grov mordbrand.

Polisen har också genom en teknisk undersökning konstaterat att Magnus Lundbergs gps befunnit sig i anslutning till brottsplatsen mellan 02.00 och 04.00 natten till den 24 februari.

Gps:en, som satt monterad i Lundbergs bil, lämnade platsen ett par minuter efter 04.00. Samma minut larmar en väktare om att det brinner i villan.

Förra veckan avslutades rättegången mot honom.

Magnus Lundberg nekar bestämt till att ha något med branden att göra.

Dom meddelas den 26 juni.