Secret Service varnar: ”Jackpott” i bankomaten

Publicerad 2018-01-30

Den nya tidens bankrån är här.

Skurkarna behöver inte ens ta sig in på banken.

Istället tar de över kontrollen av bankomaten som sedan sprutar ut sedlar värdig en jackpott.

Nu varnar USA:s Secret Service alla banker i landet:

Rånare fixar ”jackpott” i bankomaterna och kan tömma hela maskinen på bara några sekunder.

Fenomenet, som passande nog kallas ”jackpotting”, förekom i större skala i Mexiko för något år sedan och har nu rört sig norrut.

Enligt ABC är tillvägagångsättet både simpelt och sofistikerat.

För att lyckas krävs dels en universalnyckel för att ta sig in i själva maskinen där rånarna placerar en dator, med särskild programvara, och en mobiltelefon så att rånarna kan ta över och styra bankomaten.

Kumpan hämtar bytet

Det hela installeras av falska mekaniker i ATM-kläder.

Därefter träder nästa aktör in och hämtar ut pengarna som sprutar ut i en hastighet av 40 sedlar per 23 sekunder tills maskinen tömts på kontanter.

Om det verkar säkert hämtar man tillbaka sin utrustning och försvinner igen.

Hur mycket pengar bankomatrånarna kommit över hittills är svårt att säga eftersom bankerna ogärna skyltar med att ha blivit utsatta för en kupp.

– Enligt vad vi vet började attackerna i större skala i december och bytet är långt över miljoner dollar vid det här laget, säger Matt O´ Neill, specialagent vid Secret Service.

Sverige förskonat

Det är fristående bankomater som attackeras och Secret Service vädjar till bankerna att uppgradera sin program för att förhindra ”jackpott varje gång”.

Sverige har förskonats än så länge, mycket beroende på att vi inte har fristående bankomater.

– Jag känner bara till ett fall av jackpotting i Sverige. Våra bankomater sitter ingjutna i tegelväggar och betongväggar så det är inte så lätt att komma åt insidan på dem, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum till Aftonbladet TV.

Följ ämnen i artikeln