ÖB i ”Agenda”: Vi punktmarkerar Ryssland

Uppdaterad 2015-10-06 | Publicerad 2015-10-04

Nye ÖB Micael Bydén håller med sin företrädare: Sverige kan stå emot ett militärt angrepp i en vecka.

I SVT:s ”Agenda” kommenterade han den ökade spänningen i öst.

– Vi punktmarkerar Ryssland, säger Bydén.

Följ ämnen
Ryssland

Sverker Göranson, den tidigare överbefälhavaren, gick 2013 ut med den dystra prognosen: Det svenska försvaret kan stå emot angrepp från fienden i cirka en vecka.

– Sedan är våra resurser nedkörda på sådant sätt att motståndskraften inte är så stor längre, sa han till SvD och uppgav att man inte hade kraft att värja sig mot två angrepp.

Sedan dess har regeringen gått ut med att man vill stärka försvaret. Två miljarder per år skjuts in de kommande fem åren och man planerar även ett permanent militärt förband på Gotland i Östersjön.

Nye ÖB instämmer

Göransons efterträdare Micael Bydén, som utnämndes till ny ÖB i september, gästade under söndagskvällen SVT:s ”Agenda”. Han fick frågan hur länge han trodde att Sverige skulle kunna stå emot ett militärt angrepp.

– Det är ett par år sedan det uttrycket kom och det gjordes i ett givet scenario med specifika omständigheter. Jag har inget skäl att ha en annorlunda uppfattning än min företrädare, säger Bydén men påpekar samtidigt att det inte finns ett ”direkt hot mot landet”.

Den ökade ryska närvaron över Östersjön har lett till ett läge som ÖB menar är svårförutsägbart.

– Det är ett Ryssland som bygger militär förmåga. De har kommunicerat att de ska göra det och vi ser att de blir bättre, säger Bydén.

”Vi punktmarkerar Ryssland”

Med soldater utan beteckningar tog Ryssland över Krim i Ukraina 2014 och den senaste veckan har det rapporterats flitigt om flygräderna i Syrien.

SVT: Hur bedömer du riskerna om man agerar på samma sätt i Baltikum som i Ukraina?

– I och med det som händer på Krim, i östra Ukraina och i Syrien... Vi punktmarkerar Ryssland och den utveckling som sker. Vi försöker lära oss att förstå vad nästa steg skulle kunna vara. Jag kan inte ge ett tydligt svar på huruvida det är nära förestående att man skulle gå till Baltikum, säger Micael Bydén.