Ministern: Fler ska utvisas från Sverige

Publicerad 2015-10-29

Inrikesminister Anders Ygeman vill se effektivare polisarbete så att fler kan utvisas.

Regeringen trappar upp arbetet med tvångsutvisningar.

Inrikesminister Anders Ygeman vill skärpa lagen och se effektivare polisarbete.

– Vi måste utbilda fler poliser i att kunna göra inre utlänningskontroll, säger han till Sveriges Radio.

Stefan Löfven fick i går kritik från de nordiska statsministrarna för att Sverige inte lyckats få dem som fått avslag på sin asylansökan att återvända till sina hemländer.

Regeringen har varit tydlig med att de som inte har rätt till asyl måste lämna Sverige. Men enligt Sveriges Radio har polisen svårt att hitta personer som vistas illegalt i landet.

Hittills i år har bara 12 procent av de 9 000 som överlämnats till polisen för tvångsutvisning utvisats.

Lagändring på väg

För att öka antalet utvisningar vill inrikesminister Anders Ygeman (S) skärpa lagen. I dag utnyttjas människor som inte har rätt att vistas i Sverige av vissa arbetsgivare – något som ska bli straffbart.

– Vi behöver en bättre lagstiftning som tydliggör arbetsgivarnas ansvar. En sådan lagstiftning kommer också att komma, säger Ygeman till SR:s P1 Morgon.

Ska använda smartphone

Han vill även att polisen ska bli bättre på att göra inre kontroller. Ambitionen är att människor ska lämna landet frivilligt – men när det inte sker måste polisen bli bättre på att hitta människor.

– Vi måste utbilda fler poliser i att kunna göra inre utlänningskontroll. Vi måste ge dem bättre verktyg, så att man till exempel i en smartphone enkelt kan göra en slagning, säger han.

På frågan hur många fler polisen skulle hitta med de åtgärderna, svarar han:

– Väsentligt fler, vi kan säkert öka återvändargraden med 15-20 procent.