Marie bjöd hem kvinnan som satt och tiggde utanför matbutiken

Uppdaterad 2015-09-23 | Publicerad 2015-09-21

"En genomsnittlig dagslön i hennes hemland är 37 kronor"

Genom ett Facebookinlägg lyckades Marie Rödemark samla in pengar till kvinnan. Nu uppmanar hon andra att göra samma sak.

– Folk måste börja se tiggare som människor, säger Marie Rödemark till Aftonbladet.

Marie Rödemark hade flera gånger sett kvinnan sitta och tigga pengar utanför den lokala matbutiken. En dag började hon prata med kvinnan och bjöd slutligen hem henne.

– Hon pratar lite italienska men jag har en god vän som kan italienska så han fick agera tolk. Hon är en riktig överlevare, hon är 28 år och har två barn med en handikappad man.

Marie berättar om hur kvinnan tog sig hit till Sverige men har inte fått in så mycket pengar som hon hoppats på.

– En genomsnittlig dagslön i hennes hemland är 37 kronor men vissa dagar får hon inte ens ihop till det här.

Får återförenas med sin familj

Marie publicerade i lördags en text på sin Facebooksida där hon beskriver kvinnans situation och uppmanar alla att hjälpa till.

– Jag har fått mycket positiv respons, jag har ägnat hela helgen åt att svara på mejl och sms. Det är väldigt många som vill hjälpa till. All hjälp jag fått har gjort att kvinnan kan åka hem igen och får återförenas med sin familj, säger hon och fortsätter.

– Själv gör jag det för att kunna sova om nätterna. Om 40 år kommer mina barnbarn att fråga mig om flyktingkrisen. Då vill jag kunna berätta för dem att jag gjorde vad jag kunde.

"Vill skapa debatt"

Syftet med Maries Facebookinlägg var att väcka människor och få dem att agera.

– Jag skrev Facebookinlägget för att skapa debatt. Världen i dag är ingen trevlig plats. Det sprutas tårgas på flyktingar och gränser stängs. Då är det viktigt att vi inte bara står och ser på, alla som kan borde hjälpa till. Folk måste börja se tiggare som människor.

Följ ämnen i artikeln