”Snart kommer någon att dö här”

Uppdaterad 2015-09-07 | Publicerad 2015-09-03

Läkarstudenten Maria ger strandsatta flyktingarna vård

BUDAPEST.

”Hjälp, snälla hjälp!”

Flickan i läkarstudenten Maria Schüttes armar heter Taha. Hon har hög feber och infekterade utslag över hela kroppen. De mörka ögonen rullar ibland bakåt, ibland tittar de lojt på ingenting. De vägrar att följa det pekfinger som förs fram och tillbaka framför dem.

– Utslagen är stafylokocker, konstaterar Maria Schütte.

– Men febern kommer troligtvis från uttorkning och möjligtvis någon influensa. Hon skulle behöva antibiotika, men vårt lager är slut, förhoppningsvis kan vi få hit mer i morgon.

Hon ger Tahas pappa ett paket med febernedsättande tabletter och ber honom komma tillbaka igen med dottern under kvällen, eller omedelbart om flickans tillstånd skulle bli ännu värre.

– Då åker jag med henne till akuten, men det kan vi bara göra i yttersta nödfall, de ungerska sjukhusen tar inte emot annars.

Lagt studierna åt sidan

Maria Schütte går sista året på läkarprogrammet, men har lagt studierna åt sidan för att försöka hjälpa de människor på flykt som är strandade i Budapest.

Varje dag i snart en vecka har hon tillbringat utanför stationen Keleti tillsammans med en grupp andra volontärer. Allt arbete, ja allt arbete, för att hjälpa flyktingarna i Budapest utförs av frivilliga.

Överallt ser vi poliser men deras order är att övervaka och stoppa, inte hjälpa.

Det är när jag frågar om hon vill säga någonting till alla människor som ser vad som nu händer i Ungern, som Maria Schüttes vädjan kommer efter en djup inandning.

– Hjälp, snälla hjälp...

Över 3 500 på stationsområdet

Längre hinner hon inte innan hon avbryts av ännu en förälder som kommer fram med sin dotter. Den här gången är det ett långt sår i en hand som måste tvättas och ses över.

– Försök att hålla det rent om det är möjligt, uppmanar hon pappan. Han nickar, tackar och går därifrån.

Hur skulle han kunna hålla ett barn rent här?

Drygt 3 500 personer lever just nu på stationsområdet och varje dag kommer flera hundra nya. De delar på tre duschar och två toaletter. Det är 33 grader i skuggan och till och med luften smakar ruttet.

– Jag menar, det är verkligen allvar nu, var är FN, var är Röda Korset var är de ungerska myndigheterna, fortsätter Maria Schütte till slut.

– Min gissning är att vi kommer att se de första dödsfallen här inom några dagar om inget görs. I dag tog jag emot en patient med tbc, det innebär att det säkert finns minst 30 till här.

Polisen försöker inte ingripa

En bit bort, någon meter från en grupp poliser utbryter ett nytt slagsmål mellan barn när någon kommer med bröd, äpplen och vatten. Ingen av polismännen gör en ansats att ingripa.

På vägen åker en öppen turistbuss förbi. 50 mobilkameror plåtar.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset