Så blir vädret i helgen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-17

Här ska du ta fram sololjan – här får du rota fram paraplyet

Räkna med ”varannandagsväder” i helgen.

När ett molnområde från sydväst dragit förbi och lämnat sin blöta last – då är snart nästa på väg.

Lite sol blir det dock här och var mellan skurarna.

– Det känns nästan som aprilväder trots att det är maj, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Någon stabilisering av vädret är inte att räkna med under vare sig den kommande helgen eller nästa vecka. Först fram emot nästa helg skulle vädret möjligen kunna bli stadigare och bättre, men den prognosen är osäker.

Helt nattsvart behöver det dock inte vara för den som längtar efter lite sol under långhelgen.

Risk för åska

I natt och i morgon drar den front som gett regn i stora delar av landet under torsdagen bort mot nordost. Under morgondagen får man istället räkna med växlande molnighet i stort sett i hela landet.

– Det kommer mest att bli uppehåll, men det är risk för någon skur i Jämtland, Västernorrland och norra Norrland, säger Lisa Frost. Störst solchanser blir det i Västra Götaland och Västernorrland.

Men lyckan blir kort. Redan på fredag kväll kommer ett nytt regn- och molnområde in från väster.

– På lördagen blir det växlande molninghet med regn eller skurar i praktiskt taget hela landet. I Svealand och Götaland är det risk för åska.

Upp mot 18 plus

Mönstret upprepar sig sedan återigen till på söndagen. På lördagskvällen drar fronten bort men ersätts redan på söndagen av en ny, med lite nordligare bana.

– Götaland och östra Svealand får faktiskt övervägande fint väder. I västra Svealand och i Norrland får man dock räkna med skurar av och till.

Temperaturen kommer under helgen att ligga på 10-15 grader i hela landet. I östra Götaland kan det bli något varmare, kanske upp mot 18 grader, men i skurarna kan det bli tillfälligt svalare.

Robert Triches

Följ ämnen i artikeln