”Mitt liv försvann på fem minuter”

Uppdaterad 2011-08-11 | Publicerad 2011-08-10

Flydde i sin pyjamas

Memet Akbarsak hade gått och lagt sig och nästan somnat när han hörde ljudet av krossade rutor på gatan nedanför. Strax därpå vällde svart rök in i lägenheten.

Han flydde i sin pyjamas. Det enda han fick med sig var bilnycklarna och plånboken.

– Hela mitt liv försvann på fem minuter, berättar han.

Memet, 31, bodde med sin fru Burcin, 28, i en lägenhet längs Tottenham High Road inte långt ifrån det lokala fotbollslagets hemmaarena. Hustrun hade tillfälligt rest till Turkiet för att genomgå fertilitetsbehandling. Paret har försökt få barn i tre år utan att lyckas. Med tanke på vad som hände i söndags morse var det kanske tur.

Klockan var strax efter ett på natten. Memet hade inte märkt att något särskilt var på gång när han gick och la sig. Men plötsligt hör han ljudet av uppjagade röster och fönsterrutor som krossas.

När han tittar ut ser han hur ungdomar slänger ut möbler, lampor och andra inventarier från en myndighetslokal som ligger tvärt över gatan från hans hus.

Maskerade män

Strax därpå hör han hur glas krossas precis nedanför hans egen lägenhet. När han tittar ut i loftgången som löper längs hela huset springer där flera maskerade män. Han bedömer att de var 16-17 år. De har tänt eld på butikerna i gatuplanet och svart rök börjar fylla både lägenhet och korridor. En av butikerna är en mattaffär där branden får ett explosionsartat förlopp.

– Jag inser att jag måste fly. På vägen knackar jag på hos några grannar och ropar åt dem att de måste ut.

Trots att det gått flera dagar sedan hans lägenhet brann upp är rösten beslöjad som om han fortfarande var i ett chocktillstånd.

– En av mina grannar bara grät och var förlamad av skräck. Jag och en annan granne hjälptes åt att föra ut henne genom nödutgången på baksidan.

Allt Memet fick med sig var bilnycklarna som låg precis vid ytterdörren och sin plånbok. Allt annat blev kvar. Alla fotografier, id-handlingar, bankpapper. Hela hans liv.

”Allt gick så fort”

När han kom ut på gatan var nästan hela byggnaden övertänd. Han och hans grannar kunde bara i chock bevittna den osannolika katastrofen.

– Allt gick så fort. Mitt liv försvann på fem minuter. Jag kunde lika gärna ha dött. Några minuter till och jag hade inte kommit ut levande.

Resten av natten tillbringade han på en av grannarnas kontor där de i direktsänd TV kunde följa hur deras hus förvandlades till aska. Han sov ingenting på två nätter och hade svårt att äta.

– Jag kunde inte tro det var sant. Sånt här ser man bara på TV. Jag trodde aldrig att det skulle kunna drabba mig.

Det var inte bara Memets personliga saker som försvann i branden.I  lägenheten fanns hans dator. Memet jobbar som grafisk designer och mycket av hans arbete försvann med den.

Under sina åtta år i London har Memet aldrig varit med om några våldsamheter. Han har ingen aning om varför kravallerna startade. Men han tror inte att dödskjutningen av Mark Duggan var annat än den tändande gnistan.

– Duggan verkar bara ha varit en ursäkt för att plundra, bränna och ställa till bråk. Jag tror många av upprorsmakarna i Tottenham kom från andra delar av stan. De hade rest dit för att ställa till problem.

”Hon är knäckt”

Han kan förstå om folk vill protestera mot orättvisor men inte det totala föraktet för andra människors liv och egendom som plundrarna visar.

De senaste två nätterna har han sovit i ett hotellrum som de sociala myndigheterna ordnat åt honom. En välgörenhetsorganisation har gett honom lite kläder och toalettartiklar. Hustrun kommer ikväll med flyg från Turkiet. Hon såg på TV vad som hänt.

– Hon är helt knäckt, säger Memet.

Han vet inte riktigt vad som händer nu. Men myndigheterna och försäkringsbolaget har lovat att hjälpa till.

– Förhoppningsvis kan vi starta ett nytt liv.

■ Läs mer om kravallerna i London längre ner