Thorbjørn förlorade 85 vänner

Uppdaterad 2011-07-25 | Publicerad 2011-07-23

Hans röst spricker när han berättar om mardrömmen

Grönklädde Thorbjørn Vereide överlevde 90 minuters mardröm på Utøya. Nu befinner han sig i säkerhet på Sundvollen med de flera av de andra överlevande.

Thorbjørn Veriede, 22, säger till VG:

– Jag har aldrig förlorat någon jag känner tidigare. Då är det ganska dramatiskt att börja med att förlora 85 goda vänner.

Ett skott träffade bergväggen bredvid honom. Sedan sprang han i väg med några kamrater och gömde sig nere vid vattnet i en grotta.

– Det var svårt skadade människor runt omkring oss, men vi vågade inte lämna grottan av rädsla för att bli upptäckta, säger Thorbjørn Veriede, 22, till VG.

Han är chockad. Rösten spricker och han börjar gråta när han berättar sin historia.

– Jag har aldrig förlorat någon jag känner tidigare. Då är det ganska dramatiskt att börja med att förlora 85 goda vänner.

Sköt in i gruppen

Thorbjørn Veriede hade samlats med sina kompisar när den uniformerade mannen plötsligt dök upp och lockade till sig ungdomarna.

– Det är säkert att komma ut. Du kommer att räddas. Jag är polis, sa han.

Sedan avfyrade han skott efter skott.

– Vi var 30-40 då han började skjuta. När han var färdig stod fem-sex upp igen, säger Thorbjørn Veriede till VG.

Han har hemska minnesbilder av gärningsmannen som lugnt sköt de flesta av offren två gånger, som för att förvissa sig om att de var döda.

"Helt förfärligt"

– Han såg ut som han inte brydde sig om situationen, säger Vereide till VG.

När det till sist kom en räddningsbåt vågade han först inte hoppa ombord. Han hade svårt att lita på människorna efter att ha blivit beskjuten av en falsk polis.

Nu hoppas han få träffa några av de överlevande ungdomarna och tala om det som hänt.

– Det är helt förfärligt. Jag har pratat med några kompisar på hotellet och de säger att de såg sin bästa vän bli skjuten i huvudet framför dem.