Kritik mot USA: ”Övervakar inte högerextrema”

Publicerad 2011-07-25

Säkerhetsanalytiker – USA ignorerade rapport om ökat hot från högerextrema grupper

Övervakas inte USA:s säkerhetsdepartement Homeland Security har övergivit bevakningen av hot från högerextrema grupper för att fokusera på islamistiska grupper, anser säkerhetsanalytikern Daryl Johnson. Här är FBI:s bilder från den högerextrema amerikanska rörelsen Hutaree.

En amerikansk säkerhetsanalytiker riktar skarp kritik mot USA:s säkerhetsdepartement.

Trots en rapport om ökat hot från vita maktgrupper har säkerhetsdepartementet skurit ned på övervakningen av högerextrema – till fördel för övervakning av islamister.

Anders Behring Breivik influerades av en grupp högerextrema, amerikanska bloggare som under flera år varnat för hotet mot islam. Han har citerat dem i sitt manifest och också kopierat delar av Unabombarens texter, som även han var en högerextrem amerikan.

Men USA:s säkerhetsdepartementet har inte lagt fokus på att övervaka högerextrema grupper, säger säkerhetsanalytikern Daryl Johnson till New York Times.

Ökad hotbild ignorerades

2009 tog amerikanska säkerhetsdepartementet Homeland Security fram en rapport, "Rightwing Extremism", som Daryl Johnson var med och författade. I rapporten bedömde han och andra säkerhetsanalytiker att det kunde finnas en ökad hotbild från vita maktgrupper, på grund av den ekonomiska krisen och valet av en afroamerikansk president.

Men rapporten ignorerades.

När Daryl Johnson lämnade departementet 2010 minskade antalet säkerhetsanalytiker som övervakar icke-islamistiska extremister från sex till två. Vid samma tid var antalet analytiker som övervakar islamister 30, säger Johnson till New York Times.

”Skulle lätt kunna hända här”

Enligt Johnson skulle dåden i Norge lätt kunna hända i USA. Han menar att högerextrema grupper är i högsta grad hotfulla, och ger som exempel den kristna milisen Hutaree som förra året anklagades för att ha planerat att döda poliser med bomber på polisbegravningar. De hade en vapenarsenal som var större än den totala mängden vapen som beslagtagits från muslimer i USA sedan attackerna den 11 september, säger Johnson till New York Times.

John D. Cohen, samordnare för kontraterrorism på säkerhetsdepartementet Homeland Security, säger nu till New York Times: ”Vad som hänt i Norge är en dramatisk påminnelse om att vi inte kan fokusera på en enda ideologi i försöket att förhindra attacker.”

England: ingen övervakning

Enligt tidningen The Telegraph arbetar den brittiska säkerhetstjänsten MI 5 inte alls med att övervaka högerextrema grupper i Storbritannien för närvarande, men enligt källor överväger man att efter terrordåden i Norge ändra på det.

En av de största illegala vapenlagren som hittats de senaste åren tillhörde just en högerextremistisk terrorist i Yorkshire, vilken avslöjades för ett par år sedan, skriver tidningen.