Papandreou spelar högt

Publicerad 2011-11-04

Om han vinner förtroendeomröstningen i kväll – kräver han ”supermajoritet”

CANNES/ATEN. I dag avgörs Giorgios Papandreous, Greklands och kanske Europas öde.

Allt kan hända.

   I dag blev det klart att folkomröstningen inte blir av.

 I kväll äger en dramatisk förtroendeomröstning rum i det grekiska parlamentet.

Papandreou har själv begärt omröstningen. Då måste alla i hans parti Pasok, rösta för regeringen. Majoriteten är rakbladstunn. Det räcker om 2–3 ledamöter röstar nej så faller regeringen. I så fall tvingas Papandreou att avgå och Grekland kastas in i stor ovisshet.

Möjligen kan det då bildas en samlingsregering.

”Begär supermajoritet”

Vinner Papandreou förtroendeomröstningen så kan han gå vidare och begära att parlamentet ska utlysa en folkomröstning som i praktiken handlar om ifall Grekland ska behålla euron eller inte. Den hålls i så fall någon gång i december.

Men det finns också uppgifter som säger att Papandreou planerar en omröstning om räddningspaketet där han begär en så kallad supermajoritet om minst 180 röster. Det innebär att ett stort antal ledamöter från oppositionen måste rösta för. Gör de det så kan räddningspaketets åtgärder börja genomföras omgående och Grekland får sina utbetalningar av nödlån från EU. Hotet om statsbankrutt undanröjs åtminstone för några månader framåt.

Papandreou spelar ett mycket högt spel där han försöker tvinga både vänner och motståndare att bekänna färg. Han räknar kallt med att partiledamöterna ska rätta in sig i ledet eftersom ett nej innebär ännu större ovisshet och risk för total finansiell kollaps. De riskerar också sina egna jobb.

Säger oppositionen nej till räddningspaketet så står det klart för alla att de sätter Greklands framtid på spel.

Nästan omöjlig uppgift

De flesta greker vill ha kvar euron även om de är förbannade över de nedskärningar som EU kräver.

Spelet följs med lika delar rädsla och hopp av ledarna för världens 20 rikaste länder som fortsätter sitt möte i Cannes fram till i eftermiddag. De ska försöka presentera någon slags lösning på skuldkrisen i Europa.

En nästan omöjlig uppgift innan man vet hur det går i förtroendeomröstningen i Aten.

Snacka om grekiskt drama.