Grönt ljus för Saab – igen

Publicerad 2011-07-05

Fastighetsmiljonerna ligger nu på regeringens bord

Det rullar på för Saab.

Riksgälden ger i dag grönt ljus.

Fastighetsförsäljningen som ska ge klirr i kassan parkerar nu på sista anhalten: regeringens bord.

Europeiska investeringsbanken (EIB) godkände i går att Saab säljer 51,1 procent av fastighetsbolaget till Hemfosas konsortium av investerare.

Nu meddelar Riksgälden att försäljningen är godkänd. Ett givet steg innan regeringen får mappen på sitt bord.

Fastighet behövs inte som pant

Enligt Riksgälden har staten säkerheter som täcker de garantier som ställts ut till Saab även utan pant i aktierna i fastighetsbolaget.

"Riksgälden ser att det är möjligt för staten att släppa panterna i fastighetsbolaget Saab Automobile Property AB", skriver Riksgälden i ett pressmeddelande.

Bollen hos regeringen

Erik Bratthall, pressekreterare hos näringsminister Maud Olofsson, lovade i går att regeringen "skyndsamt" ska ge besked.

– Vi har precis fått in handlingarna från Riksgäldens kontor och kommer göra en omsorgsfull prövning. Efter det lämnar regering besked, säger Erik Bratthall till Aftonbladet.

Det kan bli aktuellt med ett extra regeringssammanträde för att behandla Saabs fastighetsaffär. Ordinarie regeringssammanträde är nu på torsdag.

Besked inom ett dygn?

Erik Bratthall säger att han inte kan ge en exakt tidpunkt för beslut – men ger en fingervisning:

– När Riksgälden tidigare har kommit in med sina rapporter har regeringen gett besked inom 24 timmar.

Gunilla Gustavs på Saabs presstjänst säger att biltillverkaren hoppas att det mönstret går igen.

– Vi hoppas på ett snabbt svar.

På måndagen skrev de kinesiska biltillverkarna Pang Da och Youngman under det slutgiltiga samarbetsavtalet. Planer finns nu på tre nya bilmodeller.

Miljoner in i kassan

För bara någon vecka sedan stod Saab vid ruinens brant och experter tvivlade på att företaget hade ett nionde liv. Nu ser det ut som att många välbehövliga miljoner rullar in i biltillverkarens kassa. Fastighetsaffären ger 255 miljoner kronor som kan trygga de anställdas sommarlöner.

Det som återstår för att ha fri väg är att svenska regeringen säger ja – och att kinesiska myndigheter gör det samma när det gäller samarbetsavtalet.

– Det förväntas ta ända till hösten. Det tar tid genom den kinesiska myndigheten, men det har vi varit förberedda på, säger Gunilla Gustavs.