”Carolin-mordet går inte att jämföra med mitt fall”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-02

Under flera år misshandlades och våldtogs kvinnan av sin man. Till slut ströp hon honom till döds.

Nu jämförs fallet med mordet på Carolin Stenvall.

– Det är förnedrande. Toni Alldén har mördat en person han inte känner och försökt undanröja bevisen, säger kvinnan.

Hon var bara 25 år när hon ströp sin man till döds, hällde bensin över kroppen och tände på. Det var i mars 1989 och hon hade levt med misshandel och våldtäkter i nästan sju år.

– Jag var en slav. Han våldtog mig och misshandlade mig varje helg, barnen var bara sex och nio år då. De for väldigt illa, säger kvinnan i dag.

Hon berättar om kvällen då det ”rann över”. Men helst vill hon glömma allt.

– Jag hade tagit ut skilsmässa, men han lämnade oss inte och ingen hjälpte mig. Jag vet inte hur många gånger jag ringde polisen. Jag var så rädd, gjorde alltid som han sa av rädsla.

Våldtäktsförsök

Mannen ringde och sa att hon var tvungen att komma till hans jobb. Hon satte sig i bilen och han tvingade sig in. Medan hon körde slog han henne.

– Vi åkte någonstans, jag vet inte vart och sedan började helvetet. Han tryckte ner mig så att den sista droppen till slut rann över. Jag försökte försvara mig.

Han försökte våldta henne. Hon minns inte ögonblicket då hon la händerna runt hans hals och ströp.

– Jag kan inte. Jag skulle gärna vilja veta vad som hände, det kanske skulle hjälpa men jag minns inte, säger hon.

Men hon kommer ihåg hur hon drabbades av panik efteråt, hällde bensin över hans kropp och tände på. Hon var övertygad om att han var död efter strypgreppet. Sedan lämnade hon platsen i sin bil.

Till en början nekade hon till anklagelserna. Hon ville inte förlora sina två söner. Tingsrätten dömde tvåbarnsmamman till tio års fängelse för mord mot hennes nekande. Men inför hovrättsförhandlingarna valde hon att erkänna. Då berättade hon också om åren av våld och rädsla.

Tände eld på mannen

Hovrätten frikände kvinnan. Fallet gick hela vägen till Högsta domstolen som dömde henne till två års fängelse för grovt vållande till annans död.

Då kallades det ”nödvärnsmålet” i pressen. I dag hoppas advokat Leif Silbersky att HD-domen ska fria hans klient Toni Alldén från livstidsstraffet.

Anledningen är att mannen levde när tvåbarnsmamman tände eld på honom. Toni Alldén hävdar att han trodde att Carolin Stenvall var död när han sköt henne.

”Det är förnedrande”

För tvåbarnsmamman är Silberskys koppling obegriplig.

– Mitt fall går inte att jämföra med mordet på Carolin. Han visste inte vem hon var. Man går inte fram till en främmande människa och gör så. Sedan har han kallblodigt försökt undanröja bevisen.

– Jämförelsen är förnedrande. Det finns inga likheter, jag hade levt med misshandel i flera år.

Kvinnan är övertygad om att hon inte hade överlevt mannens våld om hon inte tagit hans liv. Trots det är hon djupt ångerfull.

– Det var fel av mig. Jag har tagit ett liv. Jag borde ha gjort något annat, sökt hjälp högre upp. Jag ringde polisen men det hjälpte aldrig, jag hade kontakt med socialen och med kvinnojouren. Det här skulle aldrig ha hänt om jag fått hjälp, säger hon i dag.

Har gått vidare

Efter nio månader i häkte och tre månader i fängelse var hon fri. Månaderna utan barnen var den värsta tiden i hennes liv.

Sedan hon lämnade fängelset som en fri kvinna har hon, som hon säger, levt ett rikt liv.

– Jag har jättefina ungar, ett arbete som jag älskar och för två år sedan gifte jag om mig med en helt fantastisk man. Jag önskar att alla kvinnor som råkar ut för det jag gjorde får hjälp. Det är det värsta man kan vara med om.

Många har svårt att förstå varför hon inte lämnade mannen som slog och våldtog tidigare.

– Man är så nedvärderad, som en stor nolla.

Följ ämnen i artikeln