Allt fler lever till hundra

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2009-12-25

- och det är kvinnorna som lever längst

Allt fler svenskar blir allt äldre. Antalet åldringar som fått fira tresiffrig födelsedag är nu tio gånger fler än för 40 år sedan.

Alla som fyller hundra jämnt får ett gratulationstelegram från självaste kungaparet. Och telegrammen blir fler för varje år. Sedan 70-talet har antalet personer som passerat hundra år ökat med över tusen procent, visar en studie som publiceras i Läkartidningen. 1 500 personer räknas nu in i gruppen hundra plus.

Att ålderskurvan länge har pekat nästintill spikrakt uppåt beror främst på medicinska framsteg inom bekämpningen av hjärt- kärlsjukdomar. På 20 år har risken att dö i hjärtinfarkt halverats.

Särskilt stor chans att få uppleva sin hundrade bemärkelsedag har kvinnor. I den äldsta åldersgruppen är kvinnorna fem gånger fler än männen. Men sedan 1970 har medellivslängden för män ökat med sju år, medan kvinnorna bara blivit dryga sex år äldre.

Fortfarande har dock den genomsnittliga svensken, man som kvinna, en bit kvar till tresiffrigt. I genomsnitt blir mannen 79 år och kvinnan 83,2.

De som passerar hundrastrecket är däremot ofta särskilt seglivade. I genomsnitt lever varje hundraåring runt två år till efter att det kungliga telegrammet dumpit ner i brevlådan.