Avhoppare: Islamiska staten finns i Sverige

Publicerad 2014-11-17

Larmar om "sovande celler" i Europa

IS.

Terrorsekten Islamiska staten, IS, har representanter i Sverige. Det säger en person som tidigare var specialsoldat i organisationen till norska NRK.

– Det är känt att IS opererar i Sverige, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Avhopparen lämnade IS för någon månad sedan. I en intervju med NRK berättar han att IS har "sovande celler" i Europa som väntar på order för att agera.

Ett av länderna där IS finns representerat är Sverige, enligt källan.

– Jag har pratat i telefon med en kamrat som fått larm från IS i Sverige, säger avhopparen.

Enligt den förre specialsoldaten har IS-medlemmarna i Europa inte nödvändigtvis varit i konfliktområdena i Syrien eller Irak.

– Om en man med till exempel brittiskt medborgarskap tar kontakt med mig för att gå med i IS kan han få besked om att han ska stanna i Storbritannien så att vi kan använda honom till andra saker, säger mannen till NRK.

"IS opererar i Sverige"

Enligt Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan och expert på terrorism, är den svenska säkerhetspolisen medveten om att IS finns i Sverige.

– Det är känt att IS opererar i Sverige. Det finns både sådana som är rekryterare och sådana som arbetar för organisationen på andra sätt.

Han fortsätter:

– Al-Baghdadi, ledaren för IS, har sagt att terrordåd kommer genomföras i Europa som vedergällning. Det är därför det blir intressant för IS att ha krigare i Europa. De har en annan rörlighet.

Vilket hot utgör IS-medlemmarna i Sverige?

– Det är svårt att bedöma trovärdigheten i de här uppgifterna. Det kan bara NRK göra. Men att IS finns i Sverige behöver inte betyda att det kommer genomföras dåd här.

Säpo: Följer hoten

Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, vill inte kommentera NRK:s uppgifter. Men i ett mejl till Aftonbladet skriver han att Säpo kontinuerligt kartlägger hoten mot Sverige:

"Självklart följer vi alla attentatshot som kan finnas mot Sverige oavsett om det är en person som har rest för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska extremister eller en person som radikaliserats i Sverige och aldrig lämnat landet."

Han fortsätter:

"Vi arbetar med underrättelseinformation för att hitta den eller de som har både avsikt och förmåga att utföra ett attentat och vi använder alla de befogenheter som står oss till buds för att klara det."

Enligt Säpo är det våldsbejakande islamism som utgör det allvarligaste hotet mot Sverige i nuläget.

"Vi oroas framför allt av det exceptionellt stora antalet resande svenskar till regionen Syrien och Irak eftersom vissa av dem kan återvända till Sverige med ökad avsikt och förmåga att begå attentat", skriver Fredrik Milder.