Rina, 25, om flygdramat: "Trodde jag skulle dö"

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2014-12-29

Jumbojeten tvingades cirkulera över Storbritannien i fyra timmar när landningsstället gick sönder.

Ombord satt hundratals skräckslagna passagerare – som väntade på nödlandning.

– Jag trodde verkligen att jag skulle dö på riktigt, säger svenska Rina Lindgren, 25.

Svenska Rita, 25, var ombord.

Flygbolaget Virgin Atlantics flight från Londonflygplatsen Gatwick till Las Vegas, USA, fick problem efter start på måndagen.

Piloterna upptäckte att planets landningsställ inte gick att fälla ut - vilket omöjliggjorde en normal landning.

Ombord på planet, av modell Boeing 747, fanns 447 passagerare.

En av dem var svenska Rina Lindgren, 25, som skulle till Las Vegas för att fira nyår.

Fick problem i luften

När Aftonbladet når henne på måndagskvällen är hon fortfarande chockad. Hon berättar att planet cirkulerade över Storbritannien i fyra timmar för att bli av med bränsle.

– När vi hade varit i luften ganska kort tid sa de att vi hade tekniska problem och att vi måste släppa ut en massa bensin för att få flyget att bli lättare. Sedan meddelade de att vi inte skulle kunna landa normalt eftersom ett av hjulen inte fälldes ut, säger Rina Lindgren.

Hon berättar att passagerarna blev tillsagda att sitta stilla och fastspända i sina säten. Sedan påbörjades en lång väntan för att få landa. Piloterna försökte "skaka ut" hjulet, enligt Rina Lindgren, vilket gjorde resan än svårare att uthärda.

– De svängde på hela planet, tiltade fram och tillbaka, för att få hjulet att hoppa ut. Alla var väldigt skärrade. Det var jätteläskigt, säger Rina Lindgren.

"Trodde jag skulle dö"

Inför landningen tvingades passagerarna att inta nödlandningsposition - med huvudet ner mot knät.

– De sa till oss att sitta i den här positionen. Då väntade man bara på att planet skulle krascha. Man väntade sig det allra värsta. Folk bara satt och stirrade som i chock.

– Jag trodde verkligen att jag skulle dö på riktigt. Det var verkligen hemskt.

Själva landningen beskriver hon som ganska normal. Men på filmer av själva landningen syns det tydligt hur nära marken de högra motorerna var.

– När vi landade var det folk som skrek och grät. Det gjorde jag själv också. Man blev chockad, lättad och glad på samma gång att allt gick bra till slut, säger Rina Lindgren.

Ryckte ut med ambulans

Efter nödlandningen ryckte brandbilar och ambulanser fram till planet, rapporterar BBC.

I ett uttalande skriver flygbolaget Virgin Atlantic att "flight VS043 landade säkert efter att ha återvänt till Gatwick tidigare i kväll på grund av ett tekniskt fel. Efter nödlandningen lämnade passagerarna planet".

Händelsen orsakade omfattande förseningar på Gatwick-flygplatsen.

Följ ämnen i artikeln