Världens farligaste sjöodjur - eller?

Publicerad 2014-06-21

Mysteriet om vattenodjuret har gäckat forskarna i åratal.

Nu är gåtan löst.

Det skräckinjagande sjömonstret var en manet.

De bisarra bilderna togs för två år sedan i Mexikanska golfen.

Den brun-orange geleaktiga klumpen dök upp på kameralinsen på 1 500 meters djup i samband med en inspektion av en oljerigg.

Experter har studerat bilderna under två års tid i försök att få ett svar på gåtan. Och nu är det alltså fastställt - "monstret" var inget annat än en gigantisk manet, skriver Mirror.

Finns i kallt vatten

Det var forskare från Monterey Bay Aquarium Research Centre som till slut artbestämde besten. Genom att studera manetens markeringar kunde de konstatera att det var en så kallad placental jellyfish.

Maneten kan bli upp till 60 centimeter bred och liknas vid en "stor flytande lavalampa". Arten vistas oftast i kallare vatten kring Antarktis. Hur den tog sig till Mexikanska golfen är det ingen som vet.

Odjur var båt

Det är inte första gången som forskare rycker in för att ge svar på mysterier under vattenytan. I april släpptes nya bilder på vad som misstänktes vara det mytomspunna Loch Ness-odjuret. Snart efter nyheten publicerades väcktes dock kritiska röster som sa att bilderna visade konturerna av en båt.