Expert: "USA kommer göra det som krävs"

Publicerad 2014-06-13

Isis rebeller får ett allt hårdare grepp om norra Irak.

Nu överväger Barack Obama att inleda flyganfall.

Men ett ingripande kommer inte lösa konflikten, enligt säkerhetsanalytikern John Rydqvist.

– Det krävs politiska beslut för att vända detta.

Isis blodiga kamp fortsätter sprida skräck i norra Irak. Den islamistiska gruppen, Islamiska staten Irak och Levanten, har intagit stora markområden i Irak och tros nu förbereda ett avancemang mot huvudstaden Bagdad.

Nu uppger en amerikansk säkerhetskälla att USA överväger flera tänkbara insatser i Irak.

Vill få stopp på rebellerna

I ett uttalande förklarar USA:s president Barack Obama att han inte utesluter att skicka drönare in i landet.

– Vi har ett intresse att försäkra att dessa jihadister inte får permanent fäste i varken Irak eller Syrien, sa presidenten enligt BBC.

Inför journalister talade han om både omedelbara och långsiktiga insatser för att få ett stopp på rebellernas frammarsch.

– Jag utesluter ingenting, sa han.

Amerikaner ska flyttas

I natt rapporterades också att amerikanska medborgare som arbetar i Irak ska flyttas av säkerhetsskäl, meddelar amerikanska utrikesdepartementet.

UD:s talesperson Jen Psaki vill inte ange hur många det rör sig om och vart de har förts. En försvarskälla säger till AFP att det rör sig om "några hundra" amerikaner som flyttats från flygbasen Balad till Bagdad, skriver TT.

Enligt John Rydqvist, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, är det i USA:s absoluta intresse att bibehålla den irakiska statsmakten.

– Att gå in militärt är en kortsiktig lösning för att försöka behålla Bagdad som maktcentrum. Om Iraks centrala makt förfaller riskerar man ett gränsöverskridande krig mellan Syrien och Irak. Det vill man inte ha, säger han.

"USA kommer göra det som krävs"

USA:s ingripande i Irak 2003 som ledde till nio år av strider och skövlandet av fler än 100 000 irakiers liv har skapat en minst sagt ansträngd relation mellan länderna.

– USA har investerat åratal och mycket resurser för att få till en stabilitet i Irak. Att låta den falla nu skulle innebära ytterligare ett misslyckande. USA kommer att göra det som krävs för att kortsiktigt förhindra fler strider, säger John Rydqvist.

ANNONS