Ryska geckoödlor försvunna i rymden

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2014-07-26

Forskarna vet inte hur de påverkas

Ryska rymdmyndigheten har förlorat kontakten med den satellit – som innehåller fem geckoödlor.

Satelliten svävar någonstans i rymden och reptilerna kan klara sig flera månader ombord.

Forskarna är osäkra på hur rymden kommer att påverka reptilerna.

Det var den 19 juli som den ryska rymdmyndigheten skickade upp en satellit innehållandes bland annat bananflugor och fem geckoödlor. Tanken med experimentet var att försöka få svar på om reptilerna även kan få till det i tyngdlöst tillstånd. Forskarna ville också undersöka hur rymden påverkar ödlornas benstomme.

Får ingen kontakt

Men nu meddelar den ryska rymdmyndigheten Roscosmos att man delvis förlorat kontrollen över forskningssatelliten, skriver nyhetsbyrån Itar-Tass.

Flera försök att få satelliten att ta sig upp till en mer stabil omloppsbana runt jorden de senaste dagarna har misslyckats.

Forskarna forsätter att arbeta för fullt för att få kontakt med satelliten och hävdar att alla program och instrument ombord fungerar som det ska, skriver Roscosmos.

Störta mot jorden

Och än så länge går det ingen nöd på reptilerna. Geckoödlorna kan nämligen klara sig flera månader ombord på satelliten, men forskarna är osäkra på hur rymden och tyngdlösheten kommer att påverka dem.

Fortsätter satelliten att ligga i sin nuvarande position kommer den dock på sikt att störta mot jorden, skriver Itar-Tass.

Följ ämnen i artikeln