”Pensionen är egentligen inte så krånglig”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-02

En ny rapport från fackförbundet Unionen visar att svårbegriplig information leder till att hundratusentals människor blir fattigpensionärer i onödan. Men Eva Adolphson som är pensionsekonom på Alecta menar att pensionen egentligen inte är så krånglig.

– Det är lätt att folk bara ger upp när alla hela tiden säger att det är så svårt och krångligt, säger Eva Adolphson.

Enligt rapporten från Unionen är den svårbegripliga informationen runt pensionen ett av de stora problemen när det gäller folks okunnighet något som Eva Adolphson håller med om.

– Det är helt klart för mycket papper i brevlådan om pensionen. Det vore bra om alla information skulle kunna samlas på ett papper. Som det är nu är det hopplöst för kunden att få en totalbild över sin pension, säger hon.

Okunskapen ingen nyhet

Att så många personer har dålig kunskap om sin pension är ingen nyhet för Adolphson.

– Vi gjorde en undersökning för något år sedan och det visade sig redan då att många inte hade en aning om hur deras pension fungerar. 39 procent av personerna i den undersökningen trodde att både den allmänna pensionen och tjänstepensionen var medräknad i det oranga kuvertet. Bara 36 procent visste att kuvertet bara gällde den allmänna pensionen.

Men Adolphson tycker det är synd att alla tror att det är så krångligt med pension.

- Egentligen är det inte alls krångligt. Det är lätt att folk bara ger upp när alla hela tiden säger att det är så svårt och krångligt, säger hon.

Unga är mest okunniga

Den åldersgrupp som enligt Unionens rapport visste minst om pensionen är personer under 35 år.

– Det är synd. Unga personer har möjlighet att tjäna in en bra pension, men då måste man börja i tid. Om man börjar jobba vid 30 i stället för 25 kan det skilja nästan 40 procent på tjänstepensionen, säger Adolphson.

Aldrig för sent

Även om man tidigare inte vetat något om sin pension är det enligt Adolphson ingen anledning till att inte ta tag i situationen nu.

– Man kan inte gräva ner sig i tiden som varit. Det viktiga är att göra något åt situationen. Om man till exempel började jobba sent är det viktigt att ha ett större sparande än om man började jobba när man var 25 år. En annan viktig aspekt är om ens arbetsgivare har ett kollektivavtal med en upphandlad tjänstepension. Det är en faktor som kan påverka pensionen mycket , säger Adolphson.