Appar inte anpassade till Iphone 5

Uppdaterad 2012-09-12 | Publicerad 2012-09-11

På onsdag förväntas Apple presentera sitt nya flaggskepp, Iphone 5.

Men för den som förväntar sig en smärtfri övergång från tidigare versioner kan en mindre rolig överraskning vänta.

– Apparna är anpassade till mindre skärmar. Om inte Apple kommit på någon magisk fix så kommer det bli problem, säger Mattias Johansson som är affärsutvecklare inom mobila tjänster.

Allt talar för att Apple på onsdag visar upp sin nya telefon, Iphone 5. I flera veckor har rykten florerat som säger att den nya telefonen kommer få en större skärm.

Kan bli problem

Att titta på film, läsa e-böcker och spela spel blir givetvis mer användarvänligt med en större skärm. Men det kan också uppstå problem för användarna.

Det som kan ske är att apparna dras ut och då tappar i visningskvalité. Ett annat alternativ är att appen visas i sin originalstorlek med svarta kanter runt, då utrymmet på den större skärmen inte utnyttjas fullt ut.

– Det är tråkigt om man går och köper en ny mobil och så upplevs inte ens favoritappar lika bra som man förväntat sig, säger Mattias Johansson.

Vill inte kommentera

De flesta stora och populära apparna kommer förmodligen att uppdateras snabbt. För mindre appar kan det ta tid innan en uppdatering kommer.

– För oss som utvecklar appar kommer detta innebära mer jobb och för våra kunder så blir det givetvis nya kostnader, säger Mattias Johansson.

Apple vill inte kommentera det eventuella problemet.

– Apple kommenterar aldrig rykten eller spekulationer, säger Petter Ahrnstedt som är pressansvarig för Apple Sverige.

Hur stort problemet blir vet vi först på onsdag.