Kungahånaren: ”Även kungahuset provocerar”

Publicerad 2012-09-01

SvD har spårat falskmyntaren bakom enkronorna som kallar kungen ”horkarl”

”Vår horkarl till kung” stod det präglat på de kungasmädande kronorna som spreds över Sverige.

Nu berättar falskmyntaren om sin provokation:

– Man kan också bli provocerad av kungahuset.

I somras dök de falska kronorna upp i hela Sverige, från Malmö i söder till Piteå i norr. Mystiken bakom de välgjorda förfalskningarna var stor och experterna stod frågande – falska mynt kostar ofta mer att tillverka än vad de är värda.

”Ointressant att besvara”

Nu har Svenska Dagbladet fått tag i personen bakom ”Vår horkarl till kung-mynten”.

– Jag tycker frågan om varför är ointressant att besvara. Det här är ett konstverk och det får tala för sig själv. Jag ser mig som en amatörkonstnär och det ligger inte i mitt intresse att förklara mitt verk. Det är ungefär som att fråga Ernst Billgren varför han målar ekorrar, säger personen till SvD.

Personen vill vara anonym och säger att det finns många nackdelar med att träda fram. Bland annat rättsliga och när SvD först får tag i personen så vill denne inte kännas vid sin skapelse.

Kungahuset provocerar

Falskmyntaren ställer upp på villkoren att inga uppgifter om varken kön, ålder, identitet, bostadsort eller något annat får röjas, skriver SvD.

Skaparen vill inte heller avslöja motivet till kungahånet utan säger att budskapet är att mynten inte är förfalskningar utan en del i ett konstverk.

Däremot berättar personen att människor med rätt kompetens har anlitats för att skapa sina välgjorda ”kungakronor”.

Personen säger också att reaktionerna på myntet har varit det viktigaste. Och skaparen svarar på frågan om det är rätt att förolämpa kungen i konstens namn:

– Kungahuset kan uppfattas som extremt provokativt, och jag tror många känner så, säger personen som så småningom tänker träda fram.