Förnedrad i förhör - vägrar samarbeta

Publicerad 2013-02-23

55-åringen på Öland kränkt av polisen 2006: Kunde ha skötts bättre

I utredningen av mordet i Mellby på Öland 2006 begick polisen flera allvarliga fel - en 55-åring, som senare friades, förhördes under förnedrande former.

Nu utreder polisen ett nytt dubbelmord och samme man har hörts upplysningsvis i ärendet.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet har polisens tidigare sätt mot honom lett till att han inte vill samarbeta.

På sensommaren 2006 hittades Barbro Karlsson, 69, och hennes sambo Bertil Sandin, 66, mördade i sitt utbrända hus i Mellby, söder om Byxelkrok på norra Öland. En 55-årig man greps och åtalades senare för morden.

I förundersökningsprotokollet framkommer det att polisen skötte förhören med honom mycket illa. Sammanlagt hölls 22 långa förhör med mannen. De präglas av svordomar, gräl och påståenden om att den misstänkte 55-åringen "saknar stake" samt ljuger. I något fall har sekreteraren inte heller hört vad som sagts i förhörsrummet - "De pratar i mun på varandra", står det i protokollet.

Ställer frågor om incest

Förhören är ofokuserade och kan emellanåt liknas vid kränkningar och personangrepp. Förhörsledaren pratar om brott som 55-åringen inte delgivits misstanke om samt ställer frågor om sexövergrepp och incest. Polisens frågor blir i perioder långa och krångliga och den misstänktes svar korta.

– Det har blivit konstiga frågeställningar under förhören som inte lett någonstans. Förhören kunde ha skötts mycket bättre, säger den dåvarande spaningsledaren Stig Svensson till tidningen Barometern.

55-åringen friades i mars 2007 från mordmisstankarna av en enig Kalmar tingsrätt. Åklagaren Gunilla Öhlin saknade helt teknisk bevisning, i stället la hon fram en lång kedja av indicier i åtalet mot mannen.

”Ingen har delgivits misstanke”

Sex år efter morden i Mellby, i december 2012, inträffar ett nytt dubbelmord på norra Öland - mordet på Gustaf Linder-Nordander, 57, och hans hustru Annika, 55 i Flakeböle. Tillvägagångssättet är snarlikt morden i Mellby utanför Byxelkrok.

– Ingen person har ännu delgivits misstanke, säger Ulf Einarsson, biträdande spaningsledare.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har polisen hört 55-åringen angående dubbelmordet. Men deras tidigare aggressiva metoder mot mannen ska ha lett till att han nu inte vill samarbeta med dem - inte ens upplysningsvis.

– Jag var inte själv inkopplad i ärendet rörande morden i Mellby men det var kanske som Stig Svensson sa: Att vissa saker kunde ha skötts bättre, säger Ulf Einarsson.

För att undvika en utveckling liknande den som präglade Mellbyutredningen har Kalmarpolisen nu tagit hjälp av Riksmordkommissionen i utredningen av dubbelmordet som inträffade i Flakeböle i december.

– De driver på våra förhörsgrupper och leder arbetet, säger Ulf Einarsson.