Rånarna slog till när Marie var medvetslös

Publicerad 2013-04-20

Marie Stengård hade precis kommit utanför porten när hon föll ihop i ett ovanligt kraftigt epilepsianfall.

Fem minuter senare vaknade hon upp – och upptäckte att plånboken var stulen.

– Det får bara inte hända, säger hon.

Marie Stengård föddes med hjärnblödning och har besvärats av både epilepsi och adhd hela livet. Hon hade inte ens hunnit bli tonåring innan hon fastnade i ett missbruk och i dag, vid 46 års ålder, kämpar hon fortfarande för att ta sig ur det.

– Med tanke på det liv jag lever och försöker lämna är man ganska utsatt. Jag är livrädd för mina kramper som är så kraftiga att folk springer och gömmer sig och biter på nagelbanden. Det tar en halv sekund, sen är jag borta, säger hon.

13-åring hjälpte till

Vid 21-tiden i måndags hade hon precis kommit utanför dörren på Magnus Ladulåsgatan när hon fick ett extra kraftigt anfall. Hon var medvetslös i flera minuter och när hon vaknade upp visste hon knappt var hon var någonstans. Bredvid henne satt en 13-årig kille.

– Han berättade vad som hänt mig och sa att han visste vad epilepsi var för något. Han sa att han vill stanna hos mig och klappade mig på kinden. Det var helt otroligt, ingen annan hade tid att stanna, berättar Marie.

Stal alla pengar

Hon var fortfarande omtöcknad och hade ont i höften som hon slagit i vid fallet. Då upptäckte hon att plånboken var borta. Och med den minst 4 000 i kontanter – allt hon hade.

– De hade lämnat maten, det bröd och smör som jag hade fått för att klara veckan. Det var ju snällt av dem, säger Marie och försöker le.

Men hon blir snabbt allvarlig igen.

– Det är skrämmande att man gör så här mot de som inte kan försvara sig. Det får bara inte hända, säger hon.

Inga spår

Polisen var snabbt på plats och konstaterade att det rörde sig om en grov stöld. Men det finns fortfarande inga spår efter eventuella gärningspersoner.

– Vi har tyvärr inte mycket att leta efter, där och då fanns det inga signalement. Men som tur var är det inte vanligt med sådan här hänsynslöshet, säger Victor Adolphson, yttre befäl hos Södermalmspolisen.