Nio bergsklättrare sköts till döds

Publicerad 2013-06-23

Beväpnade män stormade ett basstation och dödade nio utländska turister i norra delarna av Pakistan, uppger polis och säkerhetspersonal.

Den militanta gruppen Jundallah har tagit på sig ansvaret för massakern.

– De dödade tio utländska turister och flydde, säger polisbefälet Ali Sher til AFP.

Enligt Al Jazeera är det tio personer som har dött i massakern. En av de skjutna var en pakistansk bergsguide. Övriga nio var turister som befann sig i området för bergsklättring, bland annat från Kina, Ukraina och Ryssland. Skjutningen ska ha inträffat i Gilgit Baltistanprovinsen som ligger vid gränsen till Kina.

Polisen söker attentatsmännen

Gärningsmännen ska ha varit klädda i polis- eller militärkläder och de stormade in på basstationen vid 10-tiden,  18-tiden svensk tid, i går kväll.

– Okända människor trängde in i basstationen där turisterna bodde natten till söndagen och började skjuta. Sedan flydde de, säger polisbefälet Ali Sher.

Området har spärrats av och pakistansk polis söker nu efter attentatsmännen, rapporterar pakistanska Geo News. Och samtidigt har ett arbete inletts för att transportera de döda från platsen.

– Eftersom området är avlägset beläget utan transportvägar kommer kropparna att hämtas av helikopter, säger ett polisbefäl enligt BBC.

”Våra fiender”

En militant grupp, Jundallah, har tagit på sig ansvaret för attentatet.

– Dessa utlänningar är våra fiender och vi tar stolt på oss ansvaret för att ha dödat dem och kommer att fortsätta med liknande attacker i framtiden, säger talesmannen Ahmed Marwat i telefon till Nyhetsbyrån Reuters.

Jundallah har tidigare tagit på sig en rad attacker mot shiamuslimer i norra Pakistan. Motivet sägs vara hämnd för att talibanernas andreledare dödades i ett amerikansk drönaranfall i maj, enligt AFP. Jundallah tros stå talibanerna nära.

Enligt Geo News har Pakistans premiärminister Nwaz Sharif fördömt attacken.

– Sådana grymheter och omänskligheter är inte tolererade. Och alla resurser ska sättas in för att göra Pakistan till en säker plats för turister, säger han enligt Geo News.

”Inga svenskar”

Området i Gilgit Baltistan är känt för sin vilda natur och en bra ingång till Himalaya och Karakorams bergskedjor.

Enligt BBC:s korrespondens är Gilgit Baltistan en av de mest säkra provinserna i landet.

Men under senare år har flera militanta angrepp genomförts i området mot shiamuslimska grupper.

Enligt UD finns det inga rapporter om att några svenska ska ha befunnit sig i området.

– Vi har inte fått några uppgifter om att svenskar ska vara i området i Pakistan, säger Camilla Åkesson Lindblom, vid UD:s presstjänst till Aftonbladet.