M-kritiken efter skotten i Flemingsberg: Vänder er i hängmattan

Morgan Johanssons svar: Ovärdigt

Uppdaterad 2021-07-19 | Publicerad 2021-07-18

Svenska politiker är upprörda efter att två barn har skottskadats i Flemingsberg.

Både av händelsen och på varandra.

Tobias Billström (M) anklagar regeringen för att passivt vända sig i hängmattan, vilket förargar justitieminister Morgan Johansson (S).

Reaktionerna är många och kraftfulla från politiskt håll dagen efter att två barn skadats av kulor i Flemingsberg.

“Jag blir förtvivlad och förbannad när jag hör om de två barn i förskole- och skolåldern som under lördagen skottskadades i ett bostadsområde i södra Stockholm. Detta besinningslösa våld som sätter hela bostadsområden i skräck är fruktansvärt”, skriver Stefan Löfven på Facebook.

Han skriver att arbetet med att trycka tillbaka den grova kriminaliteten kommer att “fortsätta med full kraft”.

Partikollegan Mikael Damberg skriver till TT: ”Att våldet sker i en miljö där oskyldiga barn vistas visar på en total likgiltighet och hänsynslöshet.”

Bråk om reaktionerna

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell beklagar också det inträffade och tycker att en gräns har passerats.

– Det här är fruktansvärt. Det är nästan svårt att sätta ord på, för det här sticker verkligen ut, säger han till TT.

Forsell tycker dock att det som hänt är ett resultat av ett rättspolitiskt och ett migrationspolitiskt misslyckande. Han liknar Sveriges problem med gängkriminalitet med hur det ser ut i Italien eller Latinamerika.

– De länder vi annars jämför oss med har ju inte alls den här typen av problem: Våra nordiska grannländer eller Tyskland, säger han.

Han får stöd av Moderaternas gruppledare Tobias Billström som går till hårt angrepp mot regeringen och justitieministern Morgan Johansson (S) på Twitter:

”Det här sker på din vakt, Morgan Johansson. Barn skjuts i vårt land och vad gör du och regeringen? Vänder er på andra sidan i hängmattan?”

Morgan Johansson svarar på Twitter:

”Barn blir skottskadade och Moderaternas reaktion är att raljera och driva partipolitik. Det är ovärdigt.”

”Allas trygghet hotas”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är i ett inlägg på Facebook inne på samma spår som Forssell. Hon vill se fler poliser, avskaffad straffrabatt och bättre verktyg till polisen. Hon efterlyser även möjlighet att frysa kriminellas tillgångar och sätta in förebyggande insatser för att stoppa rekryteringen av unga.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch uppmärksammar också händelsen.

”Den här ondskan skyr inga medel för att krossa nya gränser. Allas vår trygghet hotas”, skriver hon i ett inlägg på Twitter.

Inrikesminister Mikael Damberg. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln