Folkhälsomyndighetens svar på Aftonbladets läsarfrågor

Publicerad 2020-09-17

Får de som bor på äldreboenden även åka och hälsa på släkt och vänner i deras hem?

Det är en av flera frågor från Aftonbladets läsare som Folkhälsomyndigheten svarar på i dag.

– Jag hänvisar till hur man lägger upp rutinerna på äldreboendet, säger Karin Tegmark Wisell.

Efter Folkhälsomyndighetens presskonferens i dag torsdag svarade Folkhälsomyndigheten på nio frågor från Aftonbladets läsare.

Liselott undrar: När kommer besked om 50-gränsen ska ändras, så att vi som sysslar med idrott och kultur kan planera framtiden?

– Den frågan får jag hänvisa till våra beslutsfattare. Men vi ser att man kan höja till 500 åskådare förutsatt att man har smittsäkra omständigheter, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Signaturen H undrar: Varför öppnas äldreboenden för besök men inte BB för nyblivna föräldrar?

– Det finns ett lagstadgat förbud mot besök inom äldrevården. När det gäller sjukhusens bedömningar, så beslutas det på sjukhusnivå och ibland på regionnivå. Men det är inte ett lagstadgat förbud mot att komma och besöka på BB.

Tegmark Wisell.

Veronica frågar: Får de som bor på äldreboenden även åka och hälsa på sin släkt och sina vänner i deras hem?

– Där hänvisar jag till hur man lägger upp rutinerna på äldreboendet. Det finns inget nationellt förbud mot det. Det är också några veckor kvar till förbudet hävs, så man får invänta hur man bygger upp rutiner för att hantera det på bästa sätt.

Linda undrar: Vet man hur det blir med de svenska skidanläggningarna kommande säsong? Kommer de att hålla öppet?

– Det är inget vi tagit ställning till än.

Mia frågar: Kan man bila ner till Torrevieja den 2 oktober? Vad gäller på resan dit och hem, måste man sitta i karantän när vi kommer hem?

– I Sverige har vi inga karantänsregler för besök inom EU. Men man ska vara väl medveten om att det är en omfattande smittspridning i Spanien, och har man haft många kontakter med olika människor så är det en ökad risk för att få smitta.

Tina frågar: Vi har haft över 87 000 smittade i Sverige, men hur många är aktiva just nu?

– Vi ser att ungefär 230 individer smittas per dag för närvarande. Sedan är man sjuk en till två veckor.

Elin undrar: Stämmer det att Sverige rapporterar dödsfallen med de som har en konstaterad covid-19 och avlider inom 30 dagar, även om de egentligen dör av något annat? Är det en bidragande anledning till att våra dödstal är så höga?

– Ja, så går rapporteringen till i Sverige. Sedan ser det väldigt olika ut, i några länder ska man vara avliden av just covid-19. Det gäller att titta på vilka siffror man jämför, annars blir det äpplen och päron.

Johanna frågar: Ersättningen för oss i riskgrupp för covid-19 gäller bara fram till 30 september. Finns det tankar på att förlänga detta?

– Det är inget som vi är inblandade i från Folkhälsomyndigheten.

Jan-Erik undrar: Vet man hur länge viruset överlever i luften, inomhus och utomhus, respektive på hårda och mjuka material?

– Generellt kan man säga att ju torrare luft, ju kortare överlever viruset. Men å andra sidan sprider det sig längre då. Motsatsen är att ju fuktigare luft, ju längre överlever virus i luften, men det sprider sig inte så långa sträckor.