Stödet för Navalnyj oförändrat i Ryssland

Mattias Mächs/TT

Publicerad 2021-02-11

Kremlkritikern Aleksej Navalnyjs öde har väckt stor uppmärksamhet sedan han återvände till det Ryssland där han i somras förgiftades.

Antalet ryssar som vet vem han är ökar – men fler är också kritiska.

Det omedelbara gripandet av Navalnyj, och den efterföljande fängelsedomen, har utlöst omfattande protester som mötts av hårdhänt repression. Men om myndigheterna velat tysta oppositionen verkar de ha misslyckats.

Fler ryssar har fått upp ögonen för Navalnyj efter hans återkomst, enligt en undersökning från det oberoende opinionsinstitutet Levada.

Andelen som svarar att de inte hört talas om honom har sjunkit från 18 procent vid motsvarande mätning i september till 13 procent.

Och förändringen har varit stor över tid. 2013 svarade närmare 60 procent att de inte kände till honom.

Högre stöd bland unga

Däremot tycks stödet för Navalnyj vara så gott som oförändrat. 19 procent av de svarande uppger att de ser positivt på hans förehavanden, jämfört med 20 procent i september.

56 procent uttrycker ogillande, jämfört med 50 procent vid förra mätningen.

Andelen negativt inställda är betydligt högre bland de svarande som uppger att de använder tv som främsta nyhetskälla. Siffrorna är inte särskilt överraskande då landets massmedier till största delen står under statens kontroll eller inflytande.

Bland unga och personer som använder internet som främsta informationskälla är stödet för Navalnyj i stället högre än genomsnittet.

Undersökningen bygger på ett representativt urval om 1 616 personer över 18 år i 50 olika regioner runt om i Ryssland, enligt Levada.

Film påverkar

Medan Navalnyj suttit frihetsberövad har hans team släppt en film om ett lyxpalats vid Svarta havet som påstås ha byggts åt president Vladimir Putin. Filmen har setts över hundra miljoner gånger och tvingat Putin – som vanligtvis ignorerar Navalnyj – att gå ut och förneka att byggnaden är hans.

I en parallell undersökning från Levada svarar 26 procent att de sett filmen. Av dem uppger 17 procent att de fått en mer negativ bild av Putin.

Det allmänna stödet för presidenten ligger dock fast på runt 65 procent, enligt Levadas mätningar.