Mannen med hornen stormade kongressen – nu vill han vittna mot Trump

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Han stormade kongressen i horn och djurpäls.

Nu vill han vittna mot ex-president Donald Trump.

– Min klient känner att han blivit sviken av presidenten, säger hans advokat Albert Watkins.

Qanon-shamanen Jacob Chansley är en av de mer uppmärksammade Trumpanhängare som stormade Kapitolium och kongressen den 6 januari.

Till stor del på grund av den mycket ovanliga klädseln.

Han bar djurhornsmössa med pälssvansar, ett spjut med den amerikanska flaggan och en megafon. Tillsammans med ansiktsmålning och bar överkropp.

Chansley greps kort efter upploppet som kostade fyra människor livet och är nu misstänkt för en rad brott i samband med stormningen. Nu säger hans advokat Albert Watkins att Jacob Chansley är villig att vittna mot ex-president Donald Trump den i kommande riksrättsprocessen, skriver AP.

– Med en rad propagandaliknande uttryck fick presidenten i princip min klient, och tiotusentals andra, att känna att de verkligen bjöds in av presidenten att gå längs Pennsylvania Avenue till Kapitolium med vår president för att rädda vårt land, säger Watkins enligt CBC.

Foto: AP/TT

Advokaten säger att det inte tar ansvaret från hans klient för hans agerande men att det är förmildrande omständigheter. Och ett vittnesmål som han anser bör vara högintressant för riksrättsåtalet som handlar om precis det – att dåvarande president Trump uppmanade till stormningen.

– För att lyckas med ett sådant åtal måste man kunna visa på det tillstånd som de uppmanade befann sig och att det var sådant att de kände att presidenten var ansvarig för att de gjorde som de gjorde, säger Albert Watkins.

Som säger att Jacob Chansley känner sig sviken av presidenten som lämnade sitt ämbete utan att benåda honom och de andra kongresstormarna.

– Han ångrar att han blev lurad av Trump, har advokaten tidigare sagt.

Albert Watkins säger att hans klient nu är i en ”avprogrammeringsprocess” efter att ha varit ”väldigt tagen” av president Trump och Qanonrörelsen. Och att han som anhängare av shamantron också är en fredlig person som inte stod för några våldsamheter under upploppen.

– Ni måste lära känna mannen bakom hornen och pälsen, säger Albert Watkins.

PODD Qanon och stormningen av Kapitolium

Aftonbladet Daily med forskaren Rikard Friberg von Sydow.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen


Publicerad:

LÄS VIDARE