Kronofogden slutar sälja krigsvästar

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2020-12-19

Kronofogdemyndigheten slutar nu att sälja så kallade krigsvästar på nätet, västar som ofta har beslagtagits från kriminella och sedan sålts vidare till andra kriminellt belastade personer.

Kronofogdemyndigheten slutar att sälja de mer avancerade typer av skottsäkra västar som betraktas som krigsmateriel. Detta sedan Sveriges Radio P4 Göteborg och Ekot granskat verksamheten.

Västarna har ofta beslagtagits från kända kriminella, och sedan sålts vidare till andra kriminellt belastade personer genom myndighetens auktioner på nätet.

Men nu har alltså Kronofogdemyndigheten stoppat all sådan försäljning.

– Det införs omedelbart. I praktiken får det konsekvensen för oss att vi inte kommer att utmäta och sälja de här skyddsvästarna, säger Daniel Dalenbring, verksjurist på Kronofogdemyndigheten, till P4 Göteborg.

Tidigare i år har Kronofogdemyndigheten sålt en väst som även skyddar mot militär ammunition, från en automatkarbin. Men sådana västar är att betrakta som krigsmateriel, vilket fått Inspektionen för strategiska produkter (ISP) att reagera, eftersom handel med krigsmateriel kräver ett särskilt tillstånd.

Följ ämnen i artikeln