Hundcoachen efter attackerna: "Reglera aveln"

Moa Persson/TT

Publicerad 2024-01-14

Hundcoachen Fredrik Steen tror att problemet med aggressiva hundar skulle minska om man bland annat reglerade aveln. Arkivbild.

Den senaste veckan har två personer skadats allvarligt i hundattacker i Sverige. Hundcoachen Fredrik Steen anser att problemet går att lösa om myndigheterna gör ett gemensamt krafttag mot aveln av aggressiva hundar.

I veckan skadades en tioårig pojke i Göteborg allvarligt av en lösgående hund. Några dagar senare attackerades en kvinna i Borås av tre lössläppta hundar som bet henne i handen och ansiktet, enligt polisen.

En anledning till problemet med aggressiva hundar är att det är länsstyrelsen som har ansvaret, enligt hundcoachen Fredrik Steen.

– De är jätteduktiga på djurhållning men de har inte kompetensen att ta hand om aggressiva hundar som ofta finns i en kriminella miljö. Där har polisen mycket bättre kunskap.

Enligt Steen skulle ett gemensamt krafttag från flera myndigheter få bort problemet med aggressiva hundar.

– Mina tre punkter är att vi måste reglera aveln. Skatteverket måste bli bättre på att kontrollera aktörer som säljer hundvalpar och man måste utbilda hundägare.

Om aveln skulle regleras skulle det motverka de aktörer som föder upp valpar på löpande band och inte betalar skatt på sin verksamhet, enligt Steen.

Han tror inte att lösningen är att förbjuda vissa raser, som i till exempel Danmark och Storbritannien.

– En anledning till att de här hundarna väljs är för att man tror att man är tuff och klarar av en aggressiv hund.

Följ ämnen i artikeln