Ryska spökbrigadens tredje befälhavare dödad i strid

Publicerad 2023-07-30

Den ryska Spökbrigaden har ännu en gång blivit av med sin ledare.

Befälhavaren Artur Bogatjenko ska nyligen ha dött i strider med ukrainska armén söder om Bachmut, uppger tidningen Newsweek.

Ytterligare två av Spökbrigadens befälhavare har tidigare dött i kriget.

Den så kallade Prizrak-brigaden (”prizrak” betyder spöke) grundades i östra Ukraina i april 2014. Brigaden opererar i den separatistiska Luhansk-republiken, som utropades kort efter Rysslands ockupation av den ukrainska Krim-halvön.

Brigaden bestod sommaren 2014 av drygt 1 800 soldater. Den förste befälhavaren, Aleksej Mozgovoj, dog 2015 i ett bakhåll som ska ha organiserats av den ukrainska partisangruppen Teni (vilket betyder ”skuggorna”).

Artur Bogatjenko och Spökbrigadens kännetecken.

Den andre befälhavaren, Aleksej Markov, dog 2020 i en trafikolycka.

Nu har brigadens tredje befälhavare, Artur Bogatjenko, dött i strid, uppger den ukrainska tidningen Obozrevatel med hänvisning till uppgifter på Anatolij Sjtefan Sjtirlitz Telegram-kanal.

Spökbrigaden har tidvis använt den ryska imperiska flaggan som kännetecken. Imperieflaggan signalerar att bäraren vill ha tillbaka det ryska tsardömet, som föll i ryska revolutionen 1917.

Döda befälhavare: Till vänster Aleksej Mozgovoj. Till höger Aleksej Markov.

Sköt ner passagerarplanet MH17

Spökbrigaden var under den förste befälhavaren Aleksej Mozgovoj tidvis underställd Igor Girkin, mer känd som Igor Strelkov.

Girkin var försvarsminister i den separatistiska självtropade Donetsk-republiken sommaren 2014. Han dömdes nyligen i sin frånvaro till livstids fängelse såsom ansvarig för nerskjutningen av Malaysia Airlines passagerarplan MH17 i mars 2014.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina förra året har Girkin framträtt som en starkt konservativ militärbloggare, som vill ha tillbaka tsardömet och som har riktat hård kritik mot den ryska krigsinsatsen. Han arresterades den 21 juli i Ryssland, anklagad för extremism.

Både Igor Girkin och Spökbrigaden finns med på EU:s sanktionslistor mot ryska medborgare och institutioner.

En soldat från ukrainska 10:e Assault Brigade Edelweiss avfyrar en D-30-kanon mot ryska positioner vid frontlinjen nära Bakhmut. Bilden är från i juli i år.