”Ryska elever blir lugna när de får höra explosioner”

Publicerad 2023-04-17

Soldater nyss hemkomna från skyttegravarna i Ukraina åker direkt till ryska skolor.

Skoleleverna får se filmer från fronten, prova militärkläder och hålla i vapen:

– När barn hör explosioner blir de lugna, säger soldaten Emil Vajerovskij.

Den ryska Ungdomsstyrelsen har inlett specialprojektet ”Din hjälte”. Det innebär att soldater nyss hemkomna från skyttegravarna i Ukraina håller ”tapperhetslektioner” med skolbarn.

Hundratals demobiliserade soldater reser runt i Rysslands skolor. Eleverna får lyssna på berättelser från fronten, hålla i vapen och ta på sig militärkläder.

En av soldaterna, 38-åriga Emil Vajerovskij från Syktyvkar, har redan besökt fler än tio skolor i delrepubliken Komi. Han brukar bland annat visa en film från fronten där explosioner hörs.

– När eleverna hör explosionerna och får reda på vad som händer vid fronten blir de lugna, för de förstår att våra mannar fortsätter att försvara dem vad som än händer, säger Vajerovskij till nyhetssajten Vjorstka.

Efter ”tapperhetslektionerna” fotograferas eleverna iförda militärkläder.

Elever reciterar dikter för soldaterna

I samband med tapperhetslektionerna ordnar skolorna triumfkonserter för soldaterna, elever reciterar dikter, sjunger sånger och överlämnar presenter.

Sedan berättar de uniformklädda soldaterna om livet vid fronten och förevisar militärmateriel. Efteråt fotograferas eleverna iförda militärkläder och med vapen i händerna.

Skolbarnen får höra soldater berätta att ”fascismen måste stoppas, annars kommer människor med svastikor att bomba och ta våra byar och städer i morgon”. Andra förklarar för eleverna att ”ukrainarna slåss för dollar, medan vi ryssar slåss för sanningen”.

”Skjuter sina egna och begraver dem i svinstior”

Sergej Golitsyn, 48-årig soldat från delrepubliken Tjuvasjien, är väldigt nöjd med resultatet av hans tapperhetslektioner. Han berättar att lektionerna brukar få eleverna att ändra världsuppfattning.

För att övertyga dem påstår Sergej bland annat att den ukrainska armén skjuter ihjäl soldater som vägrar kämpa mot sina ”slaviska bröder”. Sedan begravs de i svinstior.

Lågstadieelever poserar iförda hjälmar och med automatvapen.

– Eleverna har ofta fått information från sociala medier om att den ”militära specialoperationen” inte är bra. Jag ger dem fakta och övertygar dem om att det var ett nödvändigt beslut att inleda den, säger Golitsyn.

Han brukar visa en video från fronten, där en frivillig soldat säger:

– Vi är inte här för pengarna, utan för att vi följer vårt hjärta. Vi är här för att kriget inte ska komma till oss, och för att hämnas för alla raserade städer och för alla fredliga människor som skjutits ihjäl.

Soldaten Sergej: ”Ryssar är mycket godhjärtade”

14-årige eleven Dmitrij, som är mycket negativ till tapperhetslektionerna, spelade in soldaten Emil Vajerovskijs besök i hans skola i Vizinga den 8 april. Då berättade Vajerovskij om hur Sovjetunionen kämpade mot nazismen under andra världskriget. Sedan förklarade han att Västvärlden, som inte lyckades erövra Ryssland, nu bestämt sig för att återuppliva nazismen i vår tid.

Soldaten Sergej Golitsyn med kamouflage- och stridsutrustade elever.

– När nazisterna kom till makten i Ukraina 2014 inledde de terrorn i Donbass. Ryssland strävar inte efter herravälde. Vi ryssar har en fantastisk kultur, högklassiga seder och vi är ett mycket godhjärtat folk. Men visst händer det att vi blir upprörda – när man pratar om att fosterlandet är i fara, då kan en ryss inte känna sig lugn, sade Vajerovskij inför eleverna.

Psykologen Jekaterina Sudakova säger till Vjorstka att det är mycket tveksamt att låta nyligen hemkomna soldater träffa skolbarn.

– De behöver psykologisk rehabilitering. Att rehabilitera soldaterna via möten med skolbarn är ganska konstigt, säger hon och fortsätter:

– Barn måste få annat att tänka på än att de kanske måste dö för fosterlandet, eller återvända hem utan ben, säger Sudakova.

Sergej Golitsyn visar skoleleverna hur man hanterar ett automatvapen.