Nytt möbelföretag i Moskva: ”Vi strävar efter att vara som Ikea”

Publicerad 2023-04-16

I Ikeas frånvaro i Ryssland har nu en kopia öppnat upp i Moskva.

Möbelföretaget Swed House från Belarus – som säger sig sälja Ikea-varor.

– Vi strävar efter att vara som Ikea, säger företagets generaldirektör.

I och med Putins invasion av Ukraina valde det svenskgrundade möbelföretaget Ikea att tillfälligt pausa sin verksamhet i Ryssland och Belarus.

Ikea hade innan kriget 14 varuhus i Ryssland som stängdes. På lördagen öppnade ett väldigt Ikea-liknande möbelföretag en butik i Moskva för att fylla tomrummet, rapporterar Reuters.

Det handlar om det belarusiska företaget Swed House.

Firade öppnandet med DJ och lotteri

På Instagram skriver man om öppnandet.

”Kära vänner, vi vill dela härliga nyheter med er. Redan idag den 15 april klockan 14.00 öppnar den första butiken från ”Swed House”. Det kommer att ske på fjärde våningen i köpcentret "Shchelkovsky". Ett underhållningsprogram med en värd, en DJ, ett lotteri med priser och en introduktion till produkterna. Vi väntar på alla i vår butik.”

Företagets färger är i de svenska gulblåa färgerna. Personalen är klädda i gula pikéer och svarta byxor. Det är så gott som en exakt kopia av Ikea. Något som företaget själva inte hymlar om.

”Strävar efter att vara som Ikea”

– Vi är inte Ikea. Vi strävar efter att vara som Ikea. Vi har vårt egna varumärke och våra egna produkter, säger Swed House generaldirektör Mamedali Kasymov.

Vid öppnandet klädde man entrén med blåvita ballonger. De möbelsugna kunderna som strosade runt i butiken kunde också hitta Ikeas originalprodukter i hyllorna, påstår Kasymov.

– 15 till 20 procent av vårt sortiment är Ikeas produkter. Ingen har förbjudit oss från att sälja det. Men våra egna Swed House-produkter är väldigt eftertraktade.

Ambitionen för företaget är att expandera utanför Moskva nästa år. Innan dess vill man öppna upp fem butiker i olika köpcentrum runtom den ryska huvudstaden.

Ingen kundsuccé

Kunderna är dock inte helt sålda på Ikea-kopian, som upplevs som för liten till ytan.

– Vi har saknar Ikea en hel del senaste tiden. Den här nya butiken är, vad ska man säga... en trevlig start, säger shopparen Natalia till Reuters.

– Varorna ska väl inte ligga ovanpå varandra. Ikea hade ett speciellt upplägg för sina varor. Du kunde ligga i sängarna och testa möblerna. Det här gänget (Swed House) har fortfarande en lång väg att gå.

A post shared by Swed House (@swed_house)

Följ ämnen i artikeln